Vesti
Društvo

„Imam pravo da živim srećno i zdravo“

Upoznavanjem sa dečjim pravima, maskenbalom, različitim kreativnim radionicama, sportskim aktivnostima i posetom bioskopu predškolska ustanova „Đurđevak“ i OŠ „Miladin Mitić“ ove godine obeležavaju Dečju nedelju.
„Imam pravo da živim srećno i zdravo“
Ispred škole Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim)

Dečja nedelja se ove godine obeležava pod sloganom „Dete je dete, da ga volite i razumete“, čija su inspiracija stihovi velikog srpskog pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića.

Najmlađi se raduju školi

„Baš je lepo biti dete, uživam jer imam pravo da živim srećno i zdravo. Radujem se što ću da pođem u prvi razred“, kazao je budući prvak Bogdan Todorović.

„Jedva čekam da krenem u školu, da naučim da čitam i pišem. U vrtiću se igramo, učimo da bojimo, a tokom dečje nedelje najlepše je bilo na maskenbalu“, rekla je petogodišnja Irina Kostić.

Deci je potrebno više vannastavnih aktivnosti kako bi se pravilno razvijala i kako bi postala svesna svojih prava, smatraju vaspitačice iz PU „Đurđevak“.

„Pojedina prava im nisu jasna, ali ona prava koja mi obrađujemo jesu, pravo na igru, život, na mamu i tatu, druženje, učenje, da svako dete ima pravo na hranu, da ne bude gladno. Ono što radimo u sklopu Dečije nedelje jeste ono što radimo tokom čitave godine“, kazala je Snežana Krnjajić.

„Deci je potrebno više pozorišnih predstava i jednodnevnih izleta da bi se upoznali sa prirodnim lepotama. Mi nemamo lutkarsko pozorište čime bi oni bili oduševljeni, niti zoološki vrt. Sve vannastavne aktivnosti koje deca imaju u centralnoj Srbiji su deci ovde uskraćene“, rekla je vaspitačica Larisa Radivojević.

Predškolsku ustanovu „Đurđevak“ u osam isturenih odeljenja trenutno pohađa 395 mališana, a upis se vrši tokom cele godine.

„Mi se trudimo da naša deca odrastaju u korak sa mališanima iz centralne Srbije. Imamo dobre uslove, trebalo bi da pređemo u novi vrtić ove ili početkom sledeće godine. Trenutno nam u vrtićima ništa ne manjka, imamo stručni kadar, ali nam je neophodno tehničko osoblje. Nemamo dovoljan broj spremača, servirki, domara, portira“, rekla je direktorka predškolske ustanove „Đurđevak“ Radica Parlić.

Druženje, pa sve ostalo

Dečja nedelja obeležava se i u Osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, a učenici ove škole su upoznati sa svojim pravima.

“Dečja nedelja je početkom oktobra i znam koja su dečja prava, da se druže, da se igraju. Volim da idem u školu, omiljeni predmet mi je matematika. Pravili smo figure od sapuna, ja sam napravila srce koje znači ljubav prema svima”, kazala je učenica trećeg razreda Stefanija Ilić.

“Napravila sam kućicu od sapuna zato što me ona najviše asocira na moju porodicu. Dečja prava su da se igramo sa drugom decom i da se družimo lepo”, ispričala je Marta Todorović.

“Na likovnom smo crtali postere sa opisom dečjih prava i onaj koji bude najlepše nacrtan, biće okačen u hodniku škole. Ja sam nacrtao jednu devojčicu i jednog dečaka kako drže balone i jedno usamljeno dete. To znači da treba da se družimo i da se volimo međusobno. Prava su nam da jedemo, da živimo zdravo i da brinemo o ličnoj higijeni, a obaveze su nam da idemo u školu”, rekao je učenik drugog razreda Jovan Pajović.

Različitim nastavnim aktivnostima deci je skrenuta pažnja na njihove potrebe i prava.

“Mi smo u sklopu svakog odeljenja imali aktivnosti sa decom, prezentovali smo im kroz zajednički kreativni rad i njihovo međusobno druženje koliko znači drugarstvo u životu svakog deteta. Od svih prava koja deca imaju najlepše je da se svi zajedno druže, da imaju tu slobodu druženja, da mogu srećno i u miru da provedu svoje detinjstvo“, rekla je učiteljica Milena Arsić.

Odrasli odgovorni za dečja prava

Iako su deca pretežno upoznata sa svojim pravima, odrasli ipak imaju veoma važnu ulogu u poštovanju njihovih prava. Razvoj deteta ne podrazumeva isključivo fizičko sazrevanje, već i emocionalno, navela je psiholog Valentina Nikolić.

“Za pravilan rast i razvoj dece, pored adekvatne ishrane i fizičke aktivnosti, potrebna je i pravilna socijalizacija. Kada kažemo ‘rast i razvoj‘ ne mislimo samo na onaj fizički, nego i na psihički i na ispoljavanje emocija, komunikaciju, socijalizaciju. Deca su upoznata sa svojim pravima, kako kroz osnovnu, tako i kroz srednju školu, da li je to na časovima razrednog starešine ili su neke vannastavne aktivnosti, kao i kroz obeležavanje Dečje nedelje gde se uvek priča o dečijim pravima“, navela je ona.

Problemi u komunikaciji povod za razgovor sa psihologom

U periodu sazrevanja za svako dete je veoma važno da ispred sebe ima osobu koja će za njega predstavljati svojevrsni autoritet. Kako nam je školski psiholog kazala, deca joj sve češće dolaze jer su u nedoumici kako da pravilno komuniciraju sa nekim.

“U poslednje vreme se obraćaju više, ne iz nekog straha zato što ih neko drugi šalje, da li je to nastavnik ili razredni starešina, nego zato što imaju neke dileme, neka pitanja na koja nemaju odgovor, kako da nešto kažu, kako da komuniciraju sa svojim drugarima”, rekla je Nikolićeva.

Dečja nedelja je prvi put obeležena u oktobru 1934. godine na predlog organizacije "Prijatelji dece Srbije", sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje je Кonvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.

 Ostale vesti

Vlada Kosova izdvojila sredstva za isplatu 100 evra privatnom sektoru
Vlada Kosova je na današnjoj sednici odobrila izdvajanje 35 miliona evra za sprovođenje obećanja da će obezbediti 100 evra za sve zaposlene u privatnom sektoru sa mesečnom platom do 1.000 evra.
  • 25.05.2022
Nezadovoljni nagoveštavaju iseljavanje, Vučić poslednja nada
Osim mnogobrojnih problema koje na Kosovu svakodnevno dele radno angažovani i oni koji to nisu, zajedničko im je i to da rešenja očekuju lično od predsednika Srbije. Učesnici debate "Problemi pojedinih zaposlenih i nezaposlenih ljudi na Kosovu" u Medija centru u Čaglavici su poručili da odustajanja od borbe za njihova prava nema, kao i da su spremni za odlaske u Beograd, štrajkove glađu, ali i iseljavanje sa Kosova i sudske procese u Strazburu. 
  • 25.05.2022
Za obnovu Bogorodice Ljeviške 60 miliona dinara
Kancelarija za Кosovo i Metohiju obezbedila je 60 miliona dinara za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je teško stradala tokom martovskog progroma 2004. godine, saopštio je danas direktor Кancelarije za КiM Petar Petković.
  • 24.05.2022
Osojane: Blokirana i zgrada škole
U povratničkom selu Osojane, pored zgrade Privremenog organa za Istok, od jutros je blokirana i zgrada škole. Nastave za oko 50 osnovaca i 15 srednjoškolaca danas nije bilo.
  • 24.05.2022
Ponovo dojava o podmetnutoj bombi u PU

Rektorat Prištinskog univerziteta danas je u podne po drugi put dobio lažnu dojavu o podmetnutoj bombi, prenosi Kallxo. Informaciju je potvrdila kosovska policija.

  • 24.05.2022
Finansijska nestabilnost i bezbednost i dalje najveći problemi novinara

Položaj medija na Kosovu, ekonomska održivost kao i sve veći broj pretnji i napada na novinare su najveći problemi medija, slažu se panelisti debate “Medijske slobode i ekonomski položaj novinara na Kosovu” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 24.05.2022