Vesti
Društvo

Ima li kraja gradnji objekta za srpske institucije u Ugljaru?

U Ugljaru, nadomak Kosova Polja, od 2007. godine se gradi zgrada namenjena potrebama tamošnjeg Doma zdravlja, Pošte i lokalne samouprave koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije. Posle višegodišnje pauze, radovi su nedavno nastavljeni. Tender je raspisala Opština Zvečan a radove, koje finansira Kancelarija za KiM, izvodi firma iz istog gradića sa severa Kosova.
Ima li kraja gradnji objekta za srpske institucije u Ugljaru?
Zgrada u koju treba da se usele srpske institucije (Foto Kim)

Objekat u centru sela, koji je godinama služio kao javni nužnik, konačno dobija prvobitno predviđeni oblik. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je za to izdvojila 22 miliona dinara (oko 187 hiljada evra). Kako se očekuje, uskoro bi tu trebalo da se usele najvažnije institucije koje funkcionišu u selu – Dom zdravlja, PO Kosova Polja i Pošta.

„Useljenjem u tu zgradu, vratili bi ugled opštini Kosovo Polje. Time bi podstakli zapošljavanje srpske omladine, doprineli da našu decu, koja svakodnevno odlaze za Srbiju, zadržimo na ovim prostorima“, kazao je za RTV Kim Momčilo Mitić, načelnik opštinske uprave Kosovo Polje.

Dom zdravlja Kosovo Polje je pre više od 15 godina izmešten u privatnu kuću u Ugljaru. Zbog nedostatka prostora, njegovo stomatološko odeljenje je smešteno u kamion koji je parkiran pored porodične kuće Jovanovića koji ovoj instituciji izdaju objekat. Uprkos neadekvatnim uslovima za rad i lečenje pacijenata, Dom zdravlja rentiranje prostora košta 1.000 evra mesečno.

„Posle toliko godina svoj na svome, bez plaćanja kirije. Ovo je privatna kuća, stešnjen prostor, nemoguće je da svi odjednom dođu da rade. Pacijenti dobijaju usluge, ali će u novoj zgradi to biti efikasnije, i što se tiče pregleda i svih ostalih usluga u vezi pacijenata“, rekao je direktor Doma zdravlja Kosovo Polje dr Jordan Petrović, koji osim preseljenja u 14 novih prostorija, očekuje i novu medicinsku opremu.

 

 

Tender za radove u opštini Kosovo Polje raspisala Opština Zvečan

Zanimljivo je, međutim, da je tender za završetak radova na objektu koji se nalazi na teritoriji opštine Kosovo Polje (odnosno Gračanica po kosovskom sistemu), raspisao Privremeni organ Opštine Zvečan. Radove izvodi građevinska firma „Rad 028“, takođe iz Zvečana, koju mediji povezuju sa Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste i čovekom koga Tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Po kom osnovu je PO Zvečana zadužen za raspisivanje tendera za izvođenje radova u opštini Kosovo Polje, udaljenoj 48 kilometara od njegovog sedišta, nismo uspeli da saznamo uprkos mnogobrojnim pozivima i zvaničnim mejlovima upućenim predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Opština Zvečan je zadužena za sprovođenje tendera, oni su sproveli tender, angažovali najpovoljnijeg izvođača. Krenulo je sve u najboljem redu do pre desetak dana. Zadnjih desetak dana se ne radi ništa, šta je u pitanju ne znam“, kaže Momčilo Mitić.

Vlasnik firme „Rad 028“ Radule (Rade) Stević je za RTV Kim, međutim, kazao da radovi nisu stali, već da se čeka završetak projekta za uvođenje centralnog grejanja. Prema njegovim rečima - sve će biti završeno u roku, odnosno, do Nove godine. “Od jedne ruine ćemo napraviti zgradu koja će služiti tom narodu”, objašnjava Stević.

Na pitanje kako je Opština Zvečan raspisala tender za radove na objektu u opštini Kosovo Polje, on je objasnio: „Tender je raspisala Opština Zvečan, pošto Opština Kosovo Polje nema adekvatnu službu koja može da angažuje radnike“.

Detalje o raspisivanju tendera nismo mogli da saznamo ni u opštini koja ga je raspisala. Iz Službe za urbanizam u Privremenom organu Zvečana uputili su nas na njihove kolege u Kosovu Polju. Navode izvođača radova, ipak nam je potvrio predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković.

„Zato što mi nemamo stručnu službu koja bi mogla to da prati onda smo to na predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju dali njima. Nije logično i ne znam zašto to rade ali oni to najbolje znaju zašto rade“, kaže Ćirković u telefonskom razgovoru za RTV Kim.

Drugačije objašnjenje ima predstavnik sela Ugljara Aleksandar Trajković.

„Mislim da je u pitanju nepoverenje Kancelarije za KiM, ujedno države i vlasti prema ljudima koji su na čelu Opštine Kosovo Polje. Ja tako mislim, možda grešim i voleo bih da grešim“, kazao je on.

Rukovodioci, DOS i NIP, pa ćutanje

Na pitanje šta je do sada kočilo završetak zgrade i ko je odgovoran za njeno propadanje i trošenje dodatnog novca, Trajković i Mitić odgovaraju:

„Krivi su ljudi koji su bili na rukovodećim mestima. Prošle su tri ili četiri vlasti koje su ulagale neka sredstva i ništa se nije videlo. Pare su na papiru prošle, a nema ništa, samo urušavanje zgrade u koju su bila ulagana ne znam kolika sredstva. Sad se to nešto pokrenulo“, kazao je Aleksandar Trajković, predstavnik Ugljara.

„DOS je bio na vlasti, njihovi predstavnici su se maćehinski odnosili prema ovom objektu i prema državi“, naveo je načelnik opštinske uprave Kosovo Polje Momčilo Mitić.

Međutim, predstavnici tadašnje vlasti (DS i DSS) su iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) izdvojili 20 miliona dinara za pomenutu zgradu. Bilo je planirano da ona potpuno bude završena, ali se to nije dogodilo. Kako za RTV Kim objašnjava Goran Arsić, načelnik Kosovoskog okruga u periodu od 2007. do 2013. godine, radovi su najpre obustavljeni zbog dozvole koju kosovska opština Kosovo Polje nije htela da izda srpskoj instituciji, a potom zbog novca koji tadašnje Ministarstvo za KiM više nije želelo da uplati.

„Tadašnji ministar za Kosovo i Metohiju (Goran Bogdanović) je ispitivao koliko je sredstava uloženo i koliko još treba sredstava da se završe određeni radovi. Ulagalo je i Ministarstvo zdravlja jer je Dom zdravlja trebalo da se useli. Saznalo se da je dinarski deo iz NIP-a uplaćen za završetak kompletne zgrade, ali je došlo do inflacije. Kurs evra je skočio i nije bilo dovoljno sredstava da se završi zgrada“, kazao je Arsić odbacujući optužbe meštana Ugljara.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju (koja je nasledila istoimeno ministarstvo) do objavljivanja ove vesti nisu odgovorili na naša pitanja o tome koliko je tačno novca uloženo u zgradu u Ugljaru od 2007. godine do danas i da li su zabeležene nepravilnosti u njegovom trošenju. Možda će javnost i novinari na ova pitanja dobiti odgovor kada iz Kancelarije dođu na svečano otvaranje i, umačući hleb u so, preseku crvenu vrpcu na glavnim ulaznim vratima dok napolju sneg bude vejao po kamionskoj šoferšajbni (bivše) stomatolške ordinacije.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021