Vesti
Društvo

Ima li kraja gradnji objekta za srpske institucije u Ugljaru?

U Ugljaru, nadomak Kosova Polja, od 2007. godine se gradi zgrada namenjena potrebama tamošnjeg Doma zdravlja, Pošte i lokalne samouprave koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije. Posle višegodišnje pauze, radovi su nedavno nastavljeni. Tender je raspisala Opština Zvečan a radove, koje finansira Kancelarija za KiM, izvodi firma iz istog gradića sa severa Kosova.
Ima li kraja gradnji objekta za srpske institucije u Ugljaru?
Zgrada u koju treba da se usele srpske institucije (Foto Kim)

Objekat u centru sela, koji je godinama služio kao javni nužnik, konačno dobija prvobitno predviđeni oblik. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je za to izdvojila 22 miliona dinara (oko 187 hiljada evra). Kako se očekuje, uskoro bi tu trebalo da se usele najvažnije institucije koje funkcionišu u selu – Dom zdravlja, PO Kosova Polja i Pošta.

„Useljenjem u tu zgradu, vratili bi ugled opštini Kosovo Polje. Time bi podstakli zapošljavanje srpske omladine, doprineli da našu decu, koja svakodnevno odlaze za Srbiju, zadržimo na ovim prostorima“, kazao je za RTV Kim Momčilo Mitić, načelnik opštinske uprave Kosovo Polje.

Dom zdravlja Kosovo Polje je pre više od 15 godina izmešten u privatnu kuću u Ugljaru. Zbog nedostatka prostora, njegovo stomatološko odeljenje je smešteno u kamion koji je parkiran pored porodične kuće Jovanovića koji ovoj instituciji izdaju objekat. Uprkos neadekvatnim uslovima za rad i lečenje pacijenata, Dom zdravlja rentiranje prostora košta 1.000 evra mesečno.

„Posle toliko godina svoj na svome, bez plaćanja kirije. Ovo je privatna kuća, stešnjen prostor, nemoguće je da svi odjednom dođu da rade. Pacijenti dobijaju usluge, ali će u novoj zgradi to biti efikasnije, i što se tiče pregleda i svih ostalih usluga u vezi pacijenata“, rekao je direktor Doma zdravlja Kosovo Polje dr Jordan Petrović, koji osim preseljenja u 14 novih prostorija, očekuje i novu medicinsku opremu.

 

 

Tender za radove u opštini Kosovo Polje raspisala Opština Zvečan

Zanimljivo je, međutim, da je tender za završetak radova na objektu koji se nalazi na teritoriji opštine Kosovo Polje (odnosno Gračanica po kosovskom sistemu), raspisao Privremeni organ Opštine Zvečan. Radove izvodi građevinska firma „Rad 028“, takođe iz Zvečana, koju mediji povezuju sa Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste i čovekom koga Tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Po kom osnovu je PO Zvečana zadužen za raspisivanje tendera za izvođenje radova u opštini Kosovo Polje, udaljenoj 48 kilometara od njegovog sedišta, nismo uspeli da saznamo uprkos mnogobrojnim pozivima i zvaničnim mejlovima upućenim predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Opština Zvečan je zadužena za sprovođenje tendera, oni su sproveli tender, angažovali najpovoljnijeg izvođača. Krenulo je sve u najboljem redu do pre desetak dana. Zadnjih desetak dana se ne radi ništa, šta je u pitanju ne znam“, kaže Momčilo Mitić.

Vlasnik firme „Rad 028“ Radule (Rade) Stević je za RTV Kim, međutim, kazao da radovi nisu stali, već da se čeka završetak projekta za uvođenje centralnog grejanja. Prema njegovim rečima - sve će biti završeno u roku, odnosno, do Nove godine. “Od jedne ruine ćemo napraviti zgradu koja će služiti tom narodu”, objašnjava Stević.

Na pitanje kako je Opština Zvečan raspisala tender za radove na objektu u opštini Kosovo Polje, on je objasnio: „Tender je raspisala Opština Zvečan, pošto Opština Kosovo Polje nema adekvatnu službu koja može da angažuje radnike“.

Detalje o raspisivanju tendera nismo mogli da saznamo ni u opštini koja ga je raspisala. Iz Službe za urbanizam u Privremenom organu Zvečana uputili su nas na njihove kolege u Kosovu Polju. Navode izvođača radova, ipak nam je potvrio predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković.

„Zato što mi nemamo stručnu službu koja bi mogla to da prati onda smo to na predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju dali njima. Nije logično i ne znam zašto to rade ali oni to najbolje znaju zašto rade“, kaže Ćirković u telefonskom razgovoru za RTV Kim.

Drugačije objašnjenje ima predstavnik sela Ugljara Aleksandar Trajković.

„Mislim da je u pitanju nepoverenje Kancelarije za KiM, ujedno države i vlasti prema ljudima koji su na čelu Opštine Kosovo Polje. Ja tako mislim, možda grešim i voleo bih da grešim“, kazao je on.

Rukovodioci, DOS i NIP, pa ćutanje

Na pitanje šta je do sada kočilo završetak zgrade i ko je odgovoran za njeno propadanje i trošenje dodatnog novca, Trajković i Mitić odgovaraju:

„Krivi su ljudi koji su bili na rukovodećim mestima. Prošle su tri ili četiri vlasti koje su ulagale neka sredstva i ništa se nije videlo. Pare su na papiru prošle, a nema ništa, samo urušavanje zgrade u koju su bila ulagana ne znam kolika sredstva. Sad se to nešto pokrenulo“, kazao je Aleksandar Trajković, predstavnik Ugljara.

„DOS je bio na vlasti, njihovi predstavnici su se maćehinski odnosili prema ovom objektu i prema državi“, naveo je načelnik opštinske uprave Kosovo Polje Momčilo Mitić.

Međutim, predstavnici tadašnje vlasti (DS i DSS) su iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) izdvojili 20 miliona dinara za pomenutu zgradu. Bilo je planirano da ona potpuno bude završena, ali se to nije dogodilo. Kako za RTV Kim objašnjava Goran Arsić, načelnik Kosovoskog okruga u periodu od 2007. do 2013. godine, radovi su najpre obustavljeni zbog dozvole koju kosovska opština Kosovo Polje nije htela da izda srpskoj instituciji, a potom zbog novca koji tadašnje Ministarstvo za KiM više nije želelo da uplati.

„Tadašnji ministar za Kosovo i Metohiju (Goran Bogdanović) je ispitivao koliko je sredstava uloženo i koliko još treba sredstava da se završe određeni radovi. Ulagalo je i Ministarstvo zdravlja jer je Dom zdravlja trebalo da se useli. Saznalo se da je dinarski deo iz NIP-a uplaćen za završetak kompletne zgrade, ali je došlo do inflacije. Kurs evra je skočio i nije bilo dovoljno sredstava da se završi zgrada“, kazao je Arsić odbacujući optužbe meštana Ugljara.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju (koja je nasledila istoimeno ministarstvo) do objavljivanja ove vesti nisu odgovorili na naša pitanja o tome koliko je tačno novca uloženo u zgradu u Ugljaru od 2007. godine do danas i da li su zabeležene nepravilnosti u njegovom trošenju. Možda će javnost i novinari na ova pitanja dobiti odgovor kada iz Kancelarije dođu na svečano otvaranje i, umačući hleb u so, preseku crvenu vrpcu na glavnim ulaznim vratima dok napolju sneg bude vejao po kamionskoj šoferšajbni (bivše) stomatolške ordinacije.Ostale vesti

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022