Vesti
Društvo

Ima li budućnosti za mlade na Kosovu?

Glavni problem zbog kojeg mladi sve češće odlaze sa Kosova je nedostatak zaposlenja, smatraju sagovornci Radio Goraždevca.
Ima li budućnosti za mlade na Kosovu?
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ljudi mlađih gerenracija, između 20 i 35 godina, ima sve manje u srpskim sredinama na Kosovu. U mestima kao što su Osojane, Velika Hoča i Klina ove generacije su skoro izgubljene.

Danilo Đurić (27), reper iz Osojana, smatra da pored nedostatka zaposlenja, na odlazak mladih utiče i trenutna situacija na Kosovu.

 

 

„Posao je definitivno najveći razlog odlaska mladih, ali tu se prepliće još dosta drugih faktora koji utiču na mlade da napuste ovo podneblje. Celokupna situacija na Kosovu poslednjih 20 godina se razlikuje od situacije u centralnoj Srbiji. Samim tim, situacija koja je nastala na Kosovu nakon rata, za srpsko stanovništvo, umesto da ide na bolje, čini mi se da je sve gora i gora“, smatra on i dodaje da je iz Osojana poslednjih deset godina otišlo "više od polovine mladih ljudi".

Influenser i urednik stranice „Biser Metohije“ Milan Petrović (23) smatra da u Velikoj Hoči postoji mogućnost za razvoj vinskog i verskog turizma, ali da mladima nedostaje ideja da potencijale realizuju.

„Iako postoji priča da mladi odlaze u grad jer neće da žive na selu, nije takva situacija u našem mestu. Meštani Velike Hoče, straiji i mlađi, žele da ostanu jer imamo sve uslove koje treba da ima jedno selo za normalan život. U selu ima sportskih terena, imamo osnovnu školu, takođe imamo i 12 crkava, vinograde od koji može da se razvije turizam, kako verski tako i vinski, ali nema ideje za razvoj i zbog toga nema ni posla“, rekao je Milan.

Studentkinja fizike na Prirodno - matematičkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Sanja Kostić (20) kaže da ne vidi svoju budućnost u Vidanju kod Kline ukoliko nakon završenog fakulteta ne nađe posao u svojoj struci.

„Što se tiče mojih mogućnosti nakon završetka fakulteta, ukoliko u Klini ne budem našla posao, biću prinuđena da napustim svoje rodno mesto i da potražim bolje uslove za život. Opština i druge institucije treba da nam pomognu kako bi opstali, jer su mnogi moji prijatelji već napustili Klinu u potrazi za zaposlenjem“, rekla je ona.

Već godinama unazad, mladi spadaju u kategoriju stanovništva koja najčešće migrira sa Zapadnog Balkana.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021