Vesti
Društvo

Idu li Milutin i Simonida u školu?

U Gračanici se očekuje postavljanje spomenika kralja Milutina, a za mozaik kraljice Simonide koji je izmešten sa kružnog toka u centru mesta još uvek nije određena lokacija. Srpski nacionalni forum predlaže rešenja.
Idu li Milutin i Simonida u školu?
Mozaik kraljice i spomenik kralja (Foto arhiva KIM)

Spomenik kralja Milutina, rad vajara Zorana Jezdimirovića treba, prema aktuelnim informacijama, da se locira u dvorište Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, koja će krajem godine proslaviti 140 godina postojanja.

Srpski nacionalni forum (SNF) predlaže da se spomenik kralja Milutina postavi na novouređenom trgu u centru Gračanice, koji bi mogao da se preimenuje u Trg Kralja Milutina.

"Time bi i kralj Milutin, njegov manastir (Gračanica) i naselje Gračanica činili još čvršću simbiozu koju su im istorija i njihova svevremenost odredile", kaže se u saopštenju SNF-a dostavljenom našoj redakciji i dodaje da bi "postavljanje spomenika kralju Milutinu na najistaknutijem i najvidnijem mestu u Gračanici imalo i svoju društvenu, nacionalnu, ali i scensku i estetsku dimenziju".

Umesto spomenika, SNF predlaže da se u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ može se postaviti bista sa poprsjem kralja, identična spomeniku.

Srpski nacionalni forum dalje apeluje da se mozaik kraljice Simonide, predviđen takođe za školsko dvorište, postavi na severni deo zida Doma kulture u Gračanici, naspram amfiteatra.

"Time bi ovaj mozaik došao do punog izražaja, fasada Doma dobila bi novo estetsko obeležje, a podijum amfiteatra svojevrsnu scenografiju. Ovim bi se iskazao i doprinos kraljice Simonide u obrazovanju i vaspitavanju srpskih devojaka iz ovoga kraja koje je ona obučavala u svojoj školi pri ondašnjem manastiru Vojsilovica. Pri Domu kulture Gračanica više od četiri i po decenije postoji i radi KUD „Simonida“, što je još jedan razlog da se mozaik sa likom vizantijske princeze, a srpske kraljice, nađe među mladima koji sa ponosom nose njeno ime" navodi se u saopštenju SNF-a.

U saopštenju se dalje navodi da su ponuđene predloge u vezi sa lokacijama novih spomenika predstavnici SNF-a voljni detaljno da obrazlože nadležnima u gračaničkoj opštini i gradonačelniku.

Srpski nacionalni forum je novoformirana nestranačka, neprofitna i nevladina asocijacija koja ima ambicije da predlaže rešenja i projekte od nacionalnog značaja za srpski narod na KiM.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020