Vesti
Društvo

I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Peticija prikupljanja dovoljnog broja potpisa (deset hiljada) u cilju regulisanja dalje izgradnje mini-hidroelektrana, kako u opštini Štrpce tako i širom Kosova, počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice.
I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Štand za prikupljanje peticije protiv izgradnje MHE (Foto Kontakt)

Akciju je pokrenula Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva.

Izvršni direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević, kaže da je cilj peticije očuvanje životne sredine i izrada sveobuhvatne studije, koja će odrediti kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje.

„Cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će u Skupštini Kosova pokrenuti neku širu akciju, koja bi trebalo da rezultira konkretnim zakonskim rešenjima, jer smo svedoci da se u brojnim sredinama širom Kosova krše postojeći zakoni i da se određeni investitori pojavljuju i prijavljuju sa nekompletnom dokumentacijom, ozbiljno narušavajući postojeći ekosistem i sa tendencijom zagađenja pijaće vode, konkretno u slučaju opštine Štrpce,“ - kaže Milićević.

On dodaje, da će štandovi sa volonterima biti na raspolaganju građanima u sve četiri opštine na severu Kosova u narednih 7-10 dana, gde će zainteresovani biti u prilici da svojim potpisom doprinesu regulisanju ovog gorućeg pitanja u kosovskoj Skupštini.

„Očekujemo da prikupimo dovoljan broj potpisa kako bi se ovo adekvatno rešilo, da se uvede moratorijum na dalju izgradnju i narušavanje ekosistema i isto tako da se izradi sveobuhvatna studija koja će odrediti dalji put kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje,“ - dodaje Milićević.

Sa problemom izgradnje mini-hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja.

U toj opštini kompanija “Matkos grup” počela je izgradnju pet mini-hidroelektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar-planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 Ostale vesti

Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020