Vesti
Društvo

I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Peticija prikupljanja dovoljnog broja potpisa (deset hiljada) u cilju regulisanja dalje izgradnje mini-hidroelektrana, kako u opštini Štrpce tako i širom Kosova, počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice.
I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Štand za prikupljanje peticije protiv izgradnje MHE (Foto Kontakt)

Akciju je pokrenula Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva.

Izvršni direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević, kaže da je cilj peticije očuvanje životne sredine i izrada sveobuhvatne studije, koja će odrediti kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje.

„Cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će u Skupštini Kosova pokrenuti neku širu akciju, koja bi trebalo da rezultira konkretnim zakonskim rešenjima, jer smo svedoci da se u brojnim sredinama širom Kosova krše postojeći zakoni i da se određeni investitori pojavljuju i prijavljuju sa nekompletnom dokumentacijom, ozbiljno narušavajući postojeći ekosistem i sa tendencijom zagađenja pijaće vode, konkretno u slučaju opštine Štrpce,“ - kaže Milićević.

On dodaje, da će štandovi sa volonterima biti na raspolaganju građanima u sve četiri opštine na severu Kosova u narednih 7-10 dana, gde će zainteresovani biti u prilici da svojim potpisom doprinesu regulisanju ovog gorućeg pitanja u kosovskoj Skupštini.

„Očekujemo da prikupimo dovoljan broj potpisa kako bi se ovo adekvatno rešilo, da se uvede moratorijum na dalju izgradnju i narušavanje ekosistema i isto tako da se izradi sveobuhvatna studija koja će odrediti dalji put kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje,“ - dodaje Milićević.

Sa problemom izgradnje mini-hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja.

U toj opštini kompanija “Matkos grup” počela je izgradnju pet mini-hidroelektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar-planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 Ostale vesti

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021