Vesti
Društvo

“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”

U senci straha od novog koronavirusa koji odnosi ljudske živote širom sveta, danas se sećamo NATO bombardovanja Savezne Repubilke Jugoslavije koje je počelo pre 21 godinu. Zbog vanrednih mera koje su uvedene, na Kosovu se ne obeležava godišnjica početka bombardovanja.
“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”
Priština tokom bombardovanja (Arhivska fotografija)

Srpska lista: Niko se nije izvinio

Srpska lista saopštava da je početak bombardovanja na SR Jugoslaviju u kojoj je prekinuto na hiljade života građana, među kojima je bilo 79-oro dece, "ostaje duboko urezana rana u duši".

U saopštenju ove političke partije se poručuje da je poražavajuća činjenica da "do danas niko od onih koji su učestvovali u ubijanju jednog naroda na tlu Evrope nije smogao snage da se izvini i zatraži oproštaj".

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog bombardovanja još 2015. godine.

"Ovom prilikom izražavam saučešće svim porodicama i svima onima koji su izgubili svoje voljene. Svrha i cilj vazdušne operacije NATO-a je bio, takođe, da se zaštite civili, a to smo i uspeli", naveo je šef NATO-a posle sastanaka sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem 11 juna 2015 godine. Crna Gora je, da podsetimo, u vreme bombardovanja bila republika u SRJ.

U Srpskoj listi ističu da je na Kosovu 24. mart je bio početak stradanja srpskog naroda koje i dan danas traje.

"Desetine najstrašnijih zločina nad srpskim narodom koji su se dogodili i nakon što je zvanično završena NATO agresija, svoj koren su imali u ovom danu koji je crnom bojom upisan na obrazu slobodnog, demokratskog i pravednog sveta koji nije sprečio besomučno ubijanje civila, uništavanje industrije i infrastrukture u našoj Srbiji".

Poručuju da ipak žele da gledaji u budućnost a ne u prošlost, te da će nastojati da izgrade nove i bolje odnose sa svim zemljama sveta, pa i sa onima koji su učestvovali u bombardovanju SRJ.

Vazdušni napadi na SRJ trajali su 78 dana i u njima je poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Sećanja na dane bombardovanja nisu izbledela kod stanovnika u srpskim sredinama na Kosovu. Istoričar Aleksandar Gudžić seća se panike, straha, neizvesnosti. Takav osećaj prisutan je i danas, kaže Gudžić.

„Inače, 21 godinu posle bombardovanja, Srbi na Kosovu i Metohiji su društveno najugroženija grupa. Kosovo i Metohija su danas, 21 godinu posle, jedan neuspeli projekat zapadnog dela međunarodne zajednice, jedan bolesnik na Balkanu koji živi na infuziji, na aparatima za održavanje života, dakle jedna instant država bez sadržaja, bez elementarih ljudskih prava, bez funkcionisanja institucija, bez vladavine zakona“.

Novinar Neđeljko Zejak taj dan je dočekao na radnom zadatku u Prištini. I toga dana, kao i danas, radilo se u vanrednim okolnostima, priseća se Zejak.

„Bilo je to u trenutku kada smo svi novinari, to što nas je bilo tada u Prištini, skupljeni u Medija centru koji se nalazio u Hotelu "Grand". Odjednom je nestala struja, čula se eksplozija, detonacija, svi smo se pokupili… Izdat je nalog da se moramo dislocirati, prebaciti u Motel "Park". Bilo je strašno, padaju bombe, ljudi u beznađu, sirene, uzbune, narod beži po podrumima, po skloništima. Dosta informacija stiže da je pogođen konvoj ovde, pogođen konvoj u Prizrenu, pogođena kuća ili jedan blok turskih kuća u strogom centru Prištine”.

Zejak kaže da Nato bombardovanje nije donelo dobro nikome na Kosovu, ni Srbima ni Albancima.

“Kad gledate šta su to Srbi, a šta su to Albanci dobili, mislim da su i jedni i drugi izgubili. Posebno su izgubili Albanci jer 21 godinu posle bombardovanja nema Kosova kao države, niti ima nekog sistema koji je garant bilo kakve izvesnije ili bolje budućnosti. Ne samo za njih, nego za bilo koju drugu zajednicu. Srbima. kako mi to pre dva dana reče jedan od sagovornika, bombardovanje i dalje traje, a koronavirus je samo nastavak nečega što je započeto `99 odnosno, života u beznađu”.

Ove godine zbog epidemije koronavirusa i uvođenja zabrane kretanja neće biti obeležen početak agresije na SRJ.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020