Vesti
Društvo

“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”

U senci straha od novog koronavirusa koji odnosi ljudske živote širom sveta, danas se sećamo NATO bombardovanja Savezne Repubilke Jugoslavije koje je počelo pre 21 godinu. Zbog vanrednih mera koje su uvedene, na Kosovu se ne obeležava godišnjica početka bombardovanja.
“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”
Priština tokom bombardovanja (Arhivska fotografija)

Srpska lista: Niko se nije izvinio

Srpska lista saopštava da je početak bombardovanja na SR Jugoslaviju u kojoj je prekinuto na hiljade života građana, među kojima je bilo 79-oro dece, "ostaje duboko urezana rana u duši".

U saopštenju ove političke partije se poručuje da je poražavajuća činjenica da "do danas niko od onih koji su učestvovali u ubijanju jednog naroda na tlu Evrope nije smogao snage da se izvini i zatraži oproštaj".

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog bombardovanja još 2015. godine.

"Ovom prilikom izražavam saučešće svim porodicama i svima onima koji su izgubili svoje voljene. Svrha i cilj vazdušne operacije NATO-a je bio, takođe, da se zaštite civili, a to smo i uspeli", naveo je šef NATO-a posle sastanaka sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem 11 juna 2015 godine. Crna Gora je, da podsetimo, u vreme bombardovanja bila republika u SRJ.

U Srpskoj listi ističu da je na Kosovu 24. mart je bio početak stradanja srpskog naroda koje i dan danas traje.

"Desetine najstrašnijih zločina nad srpskim narodom koji su se dogodili i nakon što je zvanično završena NATO agresija, svoj koren su imali u ovom danu koji je crnom bojom upisan na obrazu slobodnog, demokratskog i pravednog sveta koji nije sprečio besomučno ubijanje civila, uništavanje industrije i infrastrukture u našoj Srbiji".

Poručuju da ipak žele da gledaji u budućnost a ne u prošlost, te da će nastojati da izgrade nove i bolje odnose sa svim zemljama sveta, pa i sa onima koji su učestvovali u bombardovanju SRJ.

Vazdušni napadi na SRJ trajali su 78 dana i u njima je poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Sećanja na dane bombardovanja nisu izbledela kod stanovnika u srpskim sredinama na Kosovu. Istoričar Aleksandar Gudžić seća se panike, straha, neizvesnosti. Takav osećaj prisutan je i danas, kaže Gudžić.

„Inače, 21 godinu posle bombardovanja, Srbi na Kosovu i Metohiji su društveno najugroženija grupa. Kosovo i Metohija su danas, 21 godinu posle, jedan neuspeli projekat zapadnog dela međunarodne zajednice, jedan bolesnik na Balkanu koji živi na infuziji, na aparatima za održavanje života, dakle jedna instant država bez sadržaja, bez elementarih ljudskih prava, bez funkcionisanja institucija, bez vladavine zakona“.

Novinar Neđeljko Zejak taj dan je dočekao na radnom zadatku u Prištini. I toga dana, kao i danas, radilo se u vanrednim okolnostima, priseća se Zejak.

„Bilo je to u trenutku kada smo svi novinari, to što nas je bilo tada u Prištini, skupljeni u Medija centru koji se nalazio u Hotelu "Grand". Odjednom je nestala struja, čula se eksplozija, detonacija, svi smo se pokupili… Izdat je nalog da se moramo dislocirati, prebaciti u Motel "Park". Bilo je strašno, padaju bombe, ljudi u beznađu, sirene, uzbune, narod beži po podrumima, po skloništima. Dosta informacija stiže da je pogođen konvoj ovde, pogođen konvoj u Prizrenu, pogođena kuća ili jedan blok turskih kuća u strogom centru Prištine”.

Zejak kaže da Nato bombardovanje nije donelo dobro nikome na Kosovu, ni Srbima ni Albancima.

“Kad gledate šta su to Srbi, a šta su to Albanci dobili, mislim da su i jedni i drugi izgubili. Posebno su izgubili Albanci jer 21 godinu posle bombardovanja nema Kosova kao države, niti ima nekog sistema koji je garant bilo kakve izvesnije ili bolje budućnosti. Ne samo za njih, nego za bilo koju drugu zajednicu. Srbima. kako mi to pre dva dana reče jedan od sagovornika, bombardovanje i dalje traje, a koronavirus je samo nastavak nečega što je započeto `99 odnosno, života u beznađu”.

Ove godine zbog epidemije koronavirusa i uvođenja zabrane kretanja neće biti obeležen početak agresije na SRJ.Ostale vesti

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020