Vesti
Društvo

“I duša na prodaju”

Postavljanje table sa natpisom „Kuća na prodaju“ poslednjih godina u Lapljem Selu nije nikakva novina. Međutim, jedan natpis je izazvao posebnu pažnju javnosti.
“I duša na prodaju”
Tabla koju je Nenad Nedeljković okačio u svom dvorištu (Foto Kim)

Sa velike table, vlasnik Nenad Nedeljković poručuje da prodaje dedovinu, svetinje, pa čak i obraz i dušu. I sve to zbog, kako ističe, pojedinaca koji su na vlasti. Zato je odlučio da se ovim putem obrati čak i predsedniku Vučiću koga poziva da pomogne, jer će u suprotnom Kosovo ostati „pusto“.

„Tablu sam postavio zato što sam izrevoltiran onim što se događa posledjih dana. To se događa duži niz godina, ali posledjih dana je postalo aktuelno. Konkretno mislim na deljenje pomoći koju država Srbija `šakom i kapom` daje za Kosovo i Metohiju, međutim ljudi koji su ovde, predstavnici lokalnih vlasti, to daju samo ljudima koji su im bliži, užem krugu rođaka i prijatelja. Za nas obične smrtnike toga nema“, kazao je Nedeljković za RTV Kim,  i dodao da ne krije da je pre tri godine od Opštine Gračanica dobio građevinski materijal za dogradnju kuće u vrednosti od 1.500 evra.

Na prozivke pojedinih meštana da je njegova namera zapravo prodaja imovine Albancima, Nedeljković odgovara:

„Nisam ja ovu tablu postavio kako bih prodao, kupaca ima koliko hoćete, svi oni žele da kupe od Srba samo da nas što pre oteraju odavde. Ja kuću nisam dograđivao kako bih je prodao, niti sam sadio voćnjake kako bih ih prodao, već da bih ovde ostao i opstao“, kaže Nedeljković.

Međutim, Nedeljkovića demantuje manja tabla koja sa ograde poručuje: „Kuća na prodaju“. On kaže da je to zapravo „tabla upozorenja“.

„Godinu dana stoji ta tabla, kao znak upozorenja i to su nadležni u našim institucijama, i kosovskim i srpskim, znali. Ja sam ih više puta molio da nam samo obezbede naše parče hleba, posao za suprugu, jer ja sada, sa svim povećanjima primam 43.000 dinara, od toga 14.000 ide za kredit, oko 100 evra na komunalije“, kaže Nedeljković ističući da to nije dovoljno za prehranjivanje čitave porodice.

Postupak Nenada Nedeljkovića različito tumače u Lapljem Selu. Pored onih koji ga preko društvenih mreža kritikuju, ima i onih koji imaju opravdanje za svog komšiju.

„U potpunosti podržavam mog komšiju, zato što ova vlast ne radi po pravilu. I ja ću sutra da postavim tablu zato što mi sin ne radi, ima 25 godina, završio je fakultet, niko me nije pitao zašto mi sin ne radi. Živim od jedne plate od 38.000 dinara. Niko me ništa nije pitao, delili su mašine, traktore, sejalice, uzeli su sve oni koji već imaju. Tražio sam krov za kuću, koji samo što nije pao, nisu mi dali. Ništa u životu nisam dobio nikada, a cela ulica je izlazila da glasa. Nisam prodao niti planiram da prodam“, kaže za RTV Kim Dragan Simić.

„Ovih tabli je bilo i ranije, ali u poslednje vreme ih je sve više, a znamo svi zbog čega. Najviše nas je pogodila dodela poljoprivrednih mašina koje su neki dobili i više puta. Konkurs je raspisan, a za njega niko nije znao. Ti koji su dobili te poljoprivredne mašine su unapred aplicirali, i onda su samo navodno, da bi sebe opravdali raspisali konkurs za koji niko nije znao da postoji“, rekao je Slaviša Karadžić.

Nenad Nedeljković iz Lapljeg Sela, otac troje dece, nije jedini koji je odlučio da se na ovakav način obrati javnosti. Njegov sugrađanin Srboljub Simić je takođe revoltiran zbog dodele podsticajnih sredstava poljoprivrednicima od strane Privremenog organa opštine Priština odlučio da postavi tablu – „bežim, kuća na prodaju“. Fotografija sa natpisom se ubrzo proširila društvenim mrežama, pa je ovaj meštanin Lapljeg Sela uklonio natpis. Kako nezvanično saznajemo, Simić je i sam bio na spisku dobitnika poljoprivrednih mašina.

Uprkos pokušajima da dobjemo izjavu i predsenika Privremenog organa Opštne Priština Ljubinka Karadžića i poslanika Srpske liste, ekipa RTV Kim do objavljivanja ove vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njim. Ostale vesti

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020