Vesti
Društvo

Humanitarni turnir u Ropotovu za malu Anđeliju

Udruženje mladih iz Kosovske Kamenice organizuje turnir u malom fudbalu za trogodišnju Anđeliju Kitanović koja boluje od "Morning glory" sindroma (Sindrom jutarnje slave).

"Morning glory sindrom"
"Morning glory sindrom" (Sindrom jutarnje slave) je retka urođena anomalija optičkog diska, prvi put prijavljena 1970. MGS je neprogresivno stanje koje se ne može lečiti, koje se obično javlja kao izolovana okularna anomalija i može biti povezano sa povećanom incidencom neregmatogenog odvajanja mrežnjače, i takođe sa strabizmom, aferentnim defektom zenice, defektima vidnog polja, prisustvom ostataka hijaloidne arterije, cistom cilijarnog tela, kongenitalnom kataraktom, hemangiomom kapaka i preretinalnom gliozom.

Mala Anđelija je iz sela Odevce koje se nalazi u okolini Kosovske Kamenice i ne vidi na jedno oko.

Njoj su odrađene dve uspešne operacije oka u avgustu, ali je hitno potrebna i treća.

Operacija je već zakazana na privatnoj klinici u Belgiji u prvom tromesečju 2022. godine, ali samo za ovaj zahvat je potrebno 10.000 evra.

Kako bi mala Anđelija mogla da progleda na oba oka, Udruženje mladih iz Kosovske Kamenice odlučilo je da organizuje turnir u malom fudbalu.

Turnir u formatu 4+1(+1), će se održati u nedelju 7. novembra u balon sali u Velikom Ropotovu, sa početkom od 15.00.časova.

Uplata po ekipi je 3.000 dinara, dok će sav prihod biti uručen porodici Kitanović.

Osim toga, na ulazu balon sale biće postavljena kutija, te će posetioci moći da daju svoj doprinos.

Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da dođu na turnir i podrže akciju, kako bi se pomoglo maloj Anđeliji.

Novac se može uplatiti na račune:

Dinarski račun: 205-9001027722872-51; Devizni račun: 35205903102871883209.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023