Vesti
Društvo

Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu

Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Ilustracioja (Foto Fejsbuk)

Bazar će biti održan na platou ispred Pošte, u periodu od 10 do 16h.

Usled produženog porođaja, Darija je bila duži period bez kisonika. Nakon toga provodi 21 dan u inkubatoru. Dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i epilepsija.

U prvim mesecima nije bilo jasnih znakova oboljenja, kasnije, kako se kao beba razvijala, kod roditelja se javila sumnja, jer je Darija imala poteškoća sa držanjem, ravnotežom, nedovoljno usklađenim pokretima zbog slabosti mišića i slabom reakcijom na okolinu.

Prvi epileptični napad je imala sa šest godina, pri kom je imala grčeve tela i penu na ustima. Napad je trajao gotovo 4 minuta. Od tada je pod terapijom, napadi se javljaju ređe, uglavnom u snu.

Darija je intelektualno očuvana, govori, ne hoda, i ne sedi dugo samostalno. Predstoji joj dugotrajan proces koji se sastoji od operacija, rehabilitacija, pomagala i daljeg lečenja za koje je porodica iscrpela sva novčana sredstva.

Trogodišnja Nataša je sedma od osmoro dece, koliko broji porodica Stojanović iz sela Bosce u opštini Кosovska Кamenica.

Borbu Natašinih roditelja da prehrane porodicu od socijalne pomoći otežava činjenica da se mala Nataša od rođenja bori sa više dijagnoza. Ima dečju paralizu, urođenu srčanu manu, napade gušenja, anemiju, strabizam, hipotoniju mišića, ne sedi, ne hoda, ne govori... Ispoljava alergiju na većinu namirnica i jede samo kašastu hranu.

Jedino dobro što ima su ruke njenih starijih sestara koje je stalno nose, jer nemaju čak ni kolica za nju.

Još jedan problem koji ih je pogodio je loše psihičko stanje majke, pa su sve obaveze oko kuće i porodice pale na pleća najstarije Jelene (17).

Troškovi za Natašinu hranu, lekove, pelene i ostale potrepštine su previsoki za ovu porodicu.

“Mi ćemo u narednom periodu organizovati bazar za nju a do tada molimo sve ljude dobre volje da nam se jave i uključe u ovu akciju, da maloj Nataši i njenim roditeljima makar malo olakšamo u borbi sa njenim bolestima”, navode organizatori.Ostale vesti

Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021