Vesti
Društvo

Humanitarna pomoć Pokrajinske vlade i Crvenog krsta Eparhiji raško-prizrenskoj

Pokrajinska vlada i Crveni krst Novog Sada uputili su humanitarnu pomoć Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu vrednu tri i po miliona dinara.
Humanitarna pomoć Pokrajinske vlade i Crvenog krsta Eparhiji raško-prizrenskoj
Ilustracija (Foto Pokrajinska vlada)

„Pomoć se sastoji, pre svega, od životnih namirnica, koje već tradicionalno svake godine u maju upućujemo Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu“, kaže sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Novom Sadu Dragan Lazić.

Kako je istakao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Zoran Milošević, pomoć je namenjena stanovništvu srpske nacionalnosti, ali i svima ostalima kojima je neophodna.

Kamion sa humanitarnom pomoći krenuo je juče ispred distributivnog centra Crvenog krsta prema Kosovu.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, prisustvovao je ispraćaju humanitarne pomoći za stanovništvo na Kosovu, koju je Pokrajinska vlada donirala Eparhiji raško-prizrenskoj.

„Pokrajinska vlada, rukovođena principima solidarnosti i podrške, i ove godine podržava naše sunarodnike, prosleđujući im još jedan kontingent humanitarne pomoći, koji se očituje ne samo u robi koju šaljemo već, pre svega, u poruci da smo i danas zajedno“, rekao je tom prilikom Milošević.

Sekretar je istakao da se „moramo rukovoditi humanizmom, a ne samo principom ekonomskog razvoja“.

„Nećemo da budemo pasivni, već moramo da idemo napred, vođeni principom uljuđenja zajednice koja vapi za rukom solidarnosti, podrške i razumevanja, slično kao što Eparhija raško-prizrenska osluškuje potrebe ljudi iz svih verskih zajednica na Kosovu i Metohiji kojima je potreban jedan obrok“, naglasio je Milošević.

On je izrazio nadu da će u godinama koje dolaze, možda biti manje potrebe da se humanitarno pomažu naši sunarodnici na Kosovu, ukoliko se, navodi, stvore drugi preduslovi za njihov ostanak na vekovnim ognjištima.

Ispraćaju kontingenta humanitarne pomoći prisustvovao je i sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, koji je podsetio na to da je osnovni cilj ove akcije, koja se već godinama realizuje u mesecu maju, podrška opstanku Narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske.

Iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu, put Kosova krenula je donacija koju čine 22 palete sa osnovnim životnim namirnicama, prehrambenim i higijenskim proizvodima, namenjenim socijalno ugroženom stanovništvu na Kosovu.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023