Vesti
Društvo

Humanitarna nedelja u Кosovskom Pomoravlju

Članovi humanitarne organizacije “Кosovsko Pomoravlje” ugostili su Marina Preka iz humanitarne organizacije “ASODH“ iz Francuske, sa kojim su posetili porodicu Tomić iz Pančela, Stanković iz Кorminjana, Tomić iz Tomanca i Stojanović iz Bosca.
Humanitarna nedelja u Кosovskom Pomoravlju
Porodica Stanković- Korminjane (Foto H.O. "Kosovsko Pomoravlje)

Kako navode humanitarci iz Kosovskog Pomoravlja, “deca oskudevaju u hrani i osnovnim životnim potrebama, a većina nema mogućnost da reši ostale probleme, pre svega problem stanovanja”.

Većina meštana u ovim selima živi od minimalne novčane nadoknade ili socijalnih davanja. Stanovništvo je pre bombardovanja radilo u fabrikama u Gnjilanskom okrugu. Posle intervencije NATO pakta veliki broj tih fabrika je urušen, dok je ostatak privatizovan.

Jovan, Lazar i Bogdan Tomić žive na potkrovlju trošne kuće. Lazaru je deset godina, naučio je da sam brine o sebi i pomaže ocu u poslovima.

“Porodici Tomić iz Pančela darivali smo frižider, kako bi proizvodi koje Lazar u toku dana ubere uvek bili sveži”, saopštila je ova organizacija.

U vreme kada veliki broj lekara odlazi u inostranstvo, Milena namerava da po završetku studija ostane i radi u Кosovskom Pomoravlju.

“Mileni Tomić iz Tomanca darivali smo veš mašinu. Milena je student medicinskog fakulteta. Porodici Tomić ovo je prva donacija”.

Porodica Stanković iz Кorminjana živi u porodičnoj kući kojoj krov prokišnjava.

“Кako nisu bili u mogućnosti da sami zamene krov, za pomoć su se obratili Opštini. Na veliku žalost, Opština nije u mogućnosti da im pomogne. Mi smo im ovog puta darivali električni šporet, nadamo se da ćemo biti u prilici da im pomognemo i da zamene krov”.

Jedanestočlanoj porodici Stojanović iz Bosca najveću brigu predstavlja bolest male Nataše koja ima četiri godine i boluje od paralize.

“Još jednom smo bili u prilici da nagradimo dobre učenike. Darivali smo računar Natašinoj sestri Jeleni Stojanović. Ona je odličan učenik srednje medicinske škole”, saopštili su iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje".

"Stanovnici Кosovskog Pomoravlja žele konkretne vrednosti u svakodnevnom životu, a ne samo obećanja koja se uglavnom završe na predizbornim skupovima", poručuju iz ove organizacije i pozivaju ljude dobre volje da im pomognu.

 Ostale vesti

Pacijentkinja sa Kosova nema koronavirus
Laboratorijske analize pokazale su da tridesetogodišnja žena, koja se na Kosovo vratila iz Italije, nema koronavirus, saopštio je iz kosovski Institut za javno zdravlje.
  • 25.02.2020
Direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da je kosovsko društvo, nakon što je pre 12 godina  Kosovo proglasilo nezavisnost  i dalje u tranziciji, koja je opterećena mnogobrojnim  problemima.
  • 24.02.2020
Ambasada SAD uputila čestitke Iliji Iviću
Američka ambasada na Kosovu čestitala je mladom Iliji Iviću iz Kišnice, kod Gračanice, koji je dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova. "Politici nema mesta u sportu", stoji u objavi ambasade SAD na Kosovu na društvenoj mreži Tviter.
  • 23.02.2020
Priština: Rezultati negativni, pacijenti nemaju koronavirus
Dvoje ljudi primljeno je na lečenje u Univerzitetski klinički centar u Prištini, pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom, ali su nakon pregleda rezultati bili negativni, navodi su u saopštenju Instituta za javno zdravlje.
  • 23.02.2020
Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je danas štand te kancelarije na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i pozvao sve građane Srbije da posete Kosovo.
  • 22.02.2020
Ilija Ivić, posle uvreda, pretnji i otkaza zbog ponude da igra za Kosovo: Zanima me samo fudbal
Mladi fudbaler Ilija Ivić iz Kišnice kod Gračanice, na Kosovu, dobio je nedavno poziv da igra za reprezentaciju Kosova. Dan nakon što su mediji objavili ovu vest, njegova majka dobila je otkaz na poslu u Kulturno prosvetnom centru, koji na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.
  • 22.02.2020