Vesti
Društvo

Humanitarna nedelja u Кosovskom Pomoravlju

Članovi humanitarne organizacije “Кosovsko Pomoravlje” ugostili su Marina Preka iz humanitarne organizacije “ASODH“ iz Francuske, sa kojim su posetili porodicu Tomić iz Pančela, Stanković iz Кorminjana, Tomić iz Tomanca i Stojanović iz Bosca.
Humanitarna nedelja u Кosovskom Pomoravlju
Porodica Stanković- Korminjane (Foto H.O. "Kosovsko Pomoravlje)

Kako navode humanitarci iz Kosovskog Pomoravlja, “deca oskudevaju u hrani i osnovnim životnim potrebama, a većina nema mogućnost da reši ostale probleme, pre svega problem stanovanja”.

Većina meštana u ovim selima živi od minimalne novčane nadoknade ili socijalnih davanja. Stanovništvo je pre bombardovanja radilo u fabrikama u Gnjilanskom okrugu. Posle intervencije NATO pakta veliki broj tih fabrika je urušen, dok je ostatak privatizovan.

Jovan, Lazar i Bogdan Tomić žive na potkrovlju trošne kuće. Lazaru je deset godina, naučio je da sam brine o sebi i pomaže ocu u poslovima.

“Porodici Tomić iz Pančela darivali smo frižider, kako bi proizvodi koje Lazar u toku dana ubere uvek bili sveži”, saopštila je ova organizacija.

U vreme kada veliki broj lekara odlazi u inostranstvo, Milena namerava da po završetku studija ostane i radi u Кosovskom Pomoravlju.

“Mileni Tomić iz Tomanca darivali smo veš mašinu. Milena je student medicinskog fakulteta. Porodici Tomić ovo je prva donacija”.

Porodica Stanković iz Кorminjana živi u porodičnoj kući kojoj krov prokišnjava.

“Кako nisu bili u mogućnosti da sami zamene krov, za pomoć su se obratili Opštini. Na veliku žalost, Opština nije u mogućnosti da im pomogne. Mi smo im ovog puta darivali električni šporet, nadamo se da ćemo biti u prilici da im pomognemo i da zamene krov”.

Jedanestočlanoj porodici Stojanović iz Bosca najveću brigu predstavlja bolest male Nataše koja ima četiri godine i boluje od paralize.

“Još jednom smo bili u prilici da nagradimo dobre učenike. Darivali smo računar Natašinoj sestri Jeleni Stojanović. Ona je odličan učenik srednje medicinske škole”, saopštili su iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje".

"Stanovnici Кosovskog Pomoravlja žele konkretne vrednosti u svakodnevnom životu, a ne samo obećanja koja se uglavnom završe na predizbornim skupovima", poručuju iz ove organizacije i pozivaju ljude dobre volje da im pomognu.

 Ostale vesti

Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020
Isplata od 100 evra počinje sutra
Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje sutra, u ponedeljak 26. maja.
  • 24.05.2020