Vesti
Društvo

Humanitarna akademija “Podrži me” sutra u Zvečanu

Humanitarna akademija, treća po redu, pod nazivom “Podrži me”, za pomoć oboleloj deci i mladima sa poteškoćama u razvoju, biće održana u ponedeljak, 13. januara sa početkom u 12 časova u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu.
Humanitarna akademija “Podrži me” sutra u Zvečanu
Humanitarna akademija (Foto Radio Kontakt Plus)

Akademiju organizuje Udruženje roditelja ”Podrži me” iz Kosovske Mitrovice, uz veliku pomoć Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Iz Udruženja roditelja "Podrži me" saopšteno je da je Republika Srpska, kao i svake godine, i ovoga puta pokazala svoju humanost prema srpskom narodu Kosova.

Navodi se da su naišli izuzetnu podršku i razumevanje Odbora za pomoć Srbima na KiM, na čelu sa Miloradom Arlovim, koji je na ideju Udruženja pokrenuo veliku akciju prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju Dnevnog centra koji je potreban za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa severa Kosova.

Iz Udruženja "Podrži me" podsećaju da je akcija sprovedena preko humanitarnog broja Telekoma i lokalnih zajednica Republike Srpske u novembru i decembru 2019 godine, gde je prikupljena značajna suma novčanih sredstava namenjena izgradnji Dnevnog Centra “Podrži me-9.januar”.

Odbor za pomoć KiM i u ovoj godini u Republici Spskoj nastavlja humanitarnu akciju za izgradnju i opremanje Dnevnog centra “Podrži me-9.januar”, koja će trajati do Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta.

Prva faza radova obuhvata nabavku i postavljanje stolarije na objektu od 714.m2.

Udruženju roditelja “Podrži me“, prošle godine je na drugoj humanitarnoj akademiji uručena novčana pomoć u iznosu od 35 hiljada evra, prikupljena u velikoj humanitarnoj akciji sprovedenoj u Republici Srpskoj.

Odbor za pomoć KiM je u humanitarnoj akciji preko osnovnih i srednjih škola Republike Srpske, za decu na Kosovu obezbedio više od 1000 novogodišnjih paketića za decu u Banjama, Suvom Grlu, Crkolezu, Osojanu, Klini, Istoku, Goraždevcu, Velikoj Hoči, Orahovcu, odeljenju pedijatrije KBC Kosovska Mitrovica, kao i deci i mladima iz Udruženja roditelja “Podrži me”.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov uručio je juče novogodišnje paketiće srpskoj deci u nekoliko mesta u Metohiji.

Paketići, poklon vršnjaka iz Republike Srpske, uručeni su deci u mestima Banje, Suvo Grlo, Crkolez, istok, Osojane, Klina i Goraždevac.

Iz Odbora je najavljeno da će novogodišnji paketići danas biti podeljeni deci u Velikoj Hoči i Orahovcu.

Paketići deci na odeljenju pedijatrije kosovskomitrovačke bolnice, kao i deci a poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja" Podrži me", biće podeljeni u ponedeljak, 13. januara na humanitarnoj akademiji u Zvečanu.

Milorad Arlov će uoči Srpske nove godine, 13. januara, u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u 10 časova podeliti 6 stipendija za šestoro dece sa juga i severa Kosova, koje već nekoliko godina zahvaljujući humanim ljudima stipendira Odbor.

Biće podeljeno 2 400 KM za period od januara do aprila ove godine odnosno 400 evra svakom detetu.

Među stipendistima je i osmomesečna devojčica Kristina Vuković, deveto dete porodice Vuković iz Kosovske Mitrovice, koju će Arlov ovom prilikom posetiti.

Milorad Arlov će Srpsku novu godinu dočekati sa Srbima na Kosovu.Ostale vesti

Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020
Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja
U saradnji sa tri osnovne škole na teritoriji Opštine Gračanica, NVO „Putevima sunca“ organizuje kreativnu radionicu fotografije. Tema programa su vršnjačko nasilje i uticaj društvenih mreža na mlade.
  • 03.06.2020