Vesti
Društvo

Hrvati u Janjevu proslavljaju Božić

Prazničnom misom u crkvi svetog Nikole Hrvati i katolički vernici iz Janjeva proslavili su najradosniji hrišćanski praznik Božić - rođenje Isusa Hrista.
Hrvati u Janjevu proslavljaju Božić
Sa mise u Janjevu (Foto KIM)

Misu pred stotinak vernika služio je janjevački župnik don Matej Palić, koji im je poželeo da praznik provedu u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju. Misi je prisustvovalo nekoliko hrvatskih vojnika koji se u sastavu KFOR-a nalaze na Kosovu.

“Preostalim Hrvatima želim da im bude bolje nego u proteklim godinama, jer su mnogi u nevolji, krizi i siromaštvu. Ali nadamo se da će nam Isus, ako ga molimo, udeliti nam ono što nam je potrebno za materijalnu stvar. Prvenstveno svima želim duhovnu radost i preporod. Božić je porodični praznik pa nam u ovim prazničnim danima najviše nedostaju oni koji su napustili Janjevo”, kazao je Palić.

Palić ističe da preostali Hrvati iz godine u godinu Božić slave u sve manjem broju i teškim uslovima.

“Sinoć kada smo trebali slaviti u ponoć ostali smo bez struje, tako da smo bili ostavljeni od mnogih, od vlasti jer nam već tri dana nestaje struja, tako da su nam preneli poruku da ćemo svaki praznik čekati u mraku. Pokušao sam dati jednu snagu da zaboravimo na sve probleme životne, poteškoće infrastrukturne i na nedostatak naših i da zaista doživimo radost onih koji su ovde ostali”, dodao je Palić i dodao da bi preostali Hrvati teško ostali da nema novca i pomoći iz Hrvatske.

Od 4.500 Hrvata, koliko ih je pre 1999. godine u Janjevu živelo, ostalo je njih 250. Njihova najveća želja je da se raseljeni vrate. Do tada, kako kažu, velelepna crkva posvećena Svetom Nikoli, njima je jedino mesto za molitvu, okupljanje, radost i tugu.

“Nedostaju nam ljudi, oni koji su otišli. Razgovaram sa ženom, kaže nema dece, graje, pa kaže dok si se ti spremao javio se Vinko, čestitao ti praznik. Ova crkva je jedino mesto koje je ostalo gde ljudi mogu da se okupe, porazgovaraju, razmene mišljenja”, kaže jedan stanovnik Janjeva.
 
“Uz Božiji blagoslov preživljavamo. Nedostaju nam deca, pa praznik uglavnom provedemo u suzama. Ćerke su u Hrvatskoj, unuci takođe. Zovu nas telefonom čestitaju praznik. Nema veselja kojeg je ranije bilo.”, kaže meštanka Janjeva.

Nekada važno rudarsko, trgovinsko i zanatsko mesto Janjevo je danas ekonomski nerazvijeno, pa nezaposlenost muči sve njegove stanovnike.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021