Vesti
Društvo

Hristos Voskrese!

Pravoslavni vernici i sveštenstvo danas slave Vaskrs.

Hristos Voskrese!
Vaskšnja jaja (Foto Kim)

Obeležavanje najvećeg hiršćanskog praznika počelo je ponoćnom liturgijom u manastiru Gračanica, a nastavlja se svečanom jutarnjom liturgijom.

Ponoćnom litijom oko manastirskog hrama i crkvenim zvonima u Gračanici počelo obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa.

Jutrenje koje je u manastiru Gračanica služilo svštenstvo Eparhije raškoprizrenske dočekalo je par stotina vernika. Pročitana je i Vaskršnja poslanica partijarha Irineja.

Vernici su se i ove godine molili za zdravlje, mir i bolji život.

U manastirskom dvorištu od 8 sati počeće prijavljvanje kandidata za “Najjače Vaskšnje jaje”, a posle osvećenja jaja, takmičari će se preseliti ispred Doma kulture gde će program biti održan.

RTV Kim čestita Vaskrs svim pravoslavnim vernicima!Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023