Vesti
Društvo

Hovenijer: Ulažemo velike napore u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Prištini je održana konferencija posvećena integritetu informacija na kojoj su učestvovali najviši domaći i međunarodni zvaničnici.
Hovenijer: Ulažemo velike napore u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija
Ambasador SAD-a na Kosovu Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Američki amabasador u Prištini Džefri Hovenijer naglasio je da su cilj zaštite sajber infrastrukture i obezbeđivanja pristupa informacijama zasnovanim na činjenicama fundamentalni za zaštitu demokratskih principa u globalnom informacionom prostoru. Dodao je da se ulažu veliki napori u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija.

“Ovaj forum pruža značajnu platformu za istraživanje i razgovor o deziformacijama. Shvatanje ovih tema je od suštinskog značaja kako bi se zaštitila bezbednost i sigurnost vlasti, demokratskih procesa i gradjana. Mi puno radimo na borbi protiv dezinformacija kako bismo izgradili kapacitete građana i novinara, kako bi neutralizovali štetne ili lažne narative. Usađujemo medijsku pismenost kod mladih omogućavajući medijima i građanima alate da zaštite svoju digitalnu bezbednost. Nadamo se da ćemo sprečiti dezinformacije i lažne narative da se ukorene u društvu“, kazao je Hovenijer.

Šefica političkog odeljenja EU na Kosovu Ana Karin Platon naglašava da je uticaj kibernetičke bezbednosti veoma velik u raznim oblastima, te da zbog toga Kosovo mora imati dobro zakonodavstvo.

„Ovo je nešto što je jako visoko na Evropskoj agendi i možemo reći da smo stvarno unapredili naše napore u poslednje vreme kako bi odradili naš deo posla. Danas, kao što je američki ambasador i pomenuo, geopolitička situacija čini još važnijim taj zahtev da svi mi sarađujemo. Uticaj kibernetičke bezbednosti je mnogo veći od tehnoloških dimenzija i ide do čitavog niza oblasti politike uključujući unutrašnje poslove, spoljne poslove, industriju, ekonomiju, tehnologiju, razvoj, obrazovanje. Imajući u vidu da pretnje po kibernetičku bezbednost obično imaju taj prekogranični element od velikog je značaja da Kosovo ima robustno zakonodavstvo i mehanizme kako bi se pratila kibernetička bezbednost“, kazala je Ana Karin Platon.

Na današnjoj konferenciji učestvovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je u razgovoru sa direktorkom NDI-a ambasadorkom Nensi Soderberg, rekao da sa povećanjem tehnološkog razvoja rastu i pretnje sajber bezbednosti. Naglasio da se bezbedniji i inkluzivniji sajber prostor za sve može postići kroz programe obrazovanja i podizanja svesti, kao i stvaranjem inkluzivne kulture za sve marginalizovane grupe.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023