Vesti
Društvo

Hoti zatražio obustavu radova na putu Dečani-Plav

Kosovski premijer Avdulah Hoti zatražio je da se obustave radovi na putu Dečani-Plav, u delu koji posebno utiče na zaštićeno područje manastira Visoki Dečani, potvrđeno je zvanično iz njegovog kabineta.
Hoti zatražio obustavu radova na putu Dečani-Plav
Avdulah Hoti (Foto KosovaPress)

Nikada nismo bili protiv puta Dečani-Plav, već je problem uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu, podsetio je sinoć arhimandrit Sava Janjić nakon optužbi da manastir sprečava ekonomski razvoj opštine Dečani.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani. Radovi se izvode uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija. Delu izgradnje ovog puta koji bi kako eparhija upozorava, prolazio upravo kroz SZZ oko Visokih Dečana, dečanski monasi se suprotstvaljaju već šest godina. Eparhija je još jednom pokrenula apele kod međunarodnih predstavnika i zvaničnog Beograda.

Sada se oglasio i kosovski premijer.

„Na snazi mora biti poštovanje zakonodavstva koje je usvojila Skupština Kosovo, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navela je vlada u Prištini u današnjem saopštenju, istovremeno naglasivši i da Hoti takođe „ceni vitalnu važnost puta“ za građane.

Znajući za neposredan uticaj ovog puta na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečani, premijer Hoti podržava preispitivanje svih zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu za završetak ovog puta koji povezuje Kosovo i Crnu Goru.

Da su radovi obustavljeni na putu upravo na Hotijev zahtev, potvrdio je juče gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj (Baskim Ramosaj). On je, međutim, naveo da se radi o privremenom prekidu do ponedeljka, te da je nedelja „neradan dan“.

Hoti je danas istakao, kako je naveo u saopštenju, „punu posvećenost Vlade i naroda Kosova da čuvaju i poštuju svete predmete kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Kosovo“.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021