Vesti
Društvo

Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu

Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Sporazum je potpisan u ambasadi Kosova u Skoplju, u prisustvu američkih zvaničnika, uključujući američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta. Hoti ovaj sporazum smatra velikim korakom ka povećanju bezbednosti u toj oblasti.

"Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su već preduzele odgovarajuće mere u Prištini u vezi sa tim pitanjem. Krač je rekao da je Kosovo veoma vredan partner SAD i da je potpisivanje memoranduma o saradnji dokaz snažnih veza.

U sporazumu o ekonomskoj normalizaciji, koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija su se obavezali da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje pružaju nepoverljivi prodavci, prenosi Kosovo onlajn.

SAD komuniciraju sa mnogim zemljama sveta kako bi se usprotivile njihovoj saradnji sa kineskom kompanijom Huavej.

Vašington je tu kompaniju stavio na “crnu listu” jer smatra da ona predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednosi i da koristi tehnologiji za špijuniranje u ime kineske vlade.Ostale vesti

Ima alata i zanata, ali sve manje zanatlija
Pre samo stotinak godina zanat je bio cenjen i častan izvor prihoda koji je omogućavao više od skromnog života. Zanatlije su u današnje vreme u najvećoj meri prepuštene, kao i korisnici njihovi usluga, sami sebi. Sve je teže pronaći kovača da otkuje kosu, napravi sekiru, potkuje konja...
  • 05.12.2020
Apuk: Položaj osoba sa invaliditetom je loš u svim oblastima života
Položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu je vrlo nepovoljan. Diskriminacija je prisutna u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, lečenja. Na Kosovu ne postoji baza podataka o broju osoba sa invaliditetom, kaže za RTV Kim Hiljmnijeta Apuk iz udruženja “Mali ljudi Kosova”.
  • 03.12.2020
Škola u Kamenici prikuplja novac za lečenje male Anike
Humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za malu Aniku Manić iz Gornjeg Milanovca priključila se i Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice. Do sada je prikupljeno 350 hiljada dinara za lečenje devojčice.
  • 03.12.2020
Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
  • 02.12.2020
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
  • 02.12.2020
Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020