Vesti
Društvo

Hoće li za viršlu i kobasicu ostati samo kečap?

Senf je važan dodatak jelu, jer dobro ide uz većinu od mnogobrojnih vrsta viršli i kobasica. Međutim, dva najvažnija dobavljača semena slačice su Ukrajina i Rusija, pa se postavlja pitanje hoće li za viršle uskoro biti samo kečapa? Ne bi trebalo, ali znatno poskupljenje senfa je izvesno, tvrde Nemci koji su njegovi veliki potrošači.
Hoće li za viršlu i kobasicu ostati samo kečap?
Dva najveća snabdevača semena slačice, ključnog sastojka senfa, upletena su u rat. Kanada, na dalekom trećem mestu iza Ukrajine i Rusije, prošle godine je zbog suše imala slab rod. (Foto Nicolas Armer/dpa)

Skoro je izvesno da Ukrajina, pod napadom Rusije, neće moći da isporuči uobičajenu količinu semena slačice (gorčice, gorušice) ključnog sastojka senfa, navode iz nemačkog udruženja proizvođača Kulinarija.

U tom slučaju, u drugoj polovini ove i iduće godine senfa možda neće biti dovojno da pokrije tražnju.

"Još ne možemno da procenimo razmere deficita. Sadnja slačice treba da počne za oko dve nedelje", rekao je predsednik Kulinarije Markus Vek.

Ukrajina sada sigurno sve obradive površine prilagođava ratnim potrebama, a to ne uključuje gajenje biljaka za kulinarske potrepštine i izvoz. Pritom, problema na tržištu semena slačice je bilo i pre rata.

Nemačka seme kupuje i od Kanade, ali posle prošlogodišnje suše i prepolovljenog roda ta zemlja "sigurno neće moći da pokrije sve što se na svetskom tržištu neće pojaviti," kaže Vek.

Za sada u Nemačkoj još ima zaliha u silosima, navode iz Kulinarije, koja okuplja 130 srednjih preduzeća iz prehrambene branše.

"Zato će 2023. biti teška, jer ne možemo da procenimo koliko će semena slačice biti dostupno na svetskom tržištu," rekao je Vek.

Nije isključeno da će pojedini proizvođači potonuti, dodao je.

Potrošnja senfa je i inače u višegodišnjoj recesiji. Prema podacima udruženja, prosečan Nemac je 2010. konzumirao 1,18 kilograma senfa, a 2020. to je spalo na 805 grama godišnje.

Dvadesetak pogona sa najmanje 20 zaposlenih je pre dve godine proizvelo 80.769 tona senfa, skoro devet odsto manje nego prethodne.

Udeo senfa na tržištu kulinarskih sosova bio je 11 odsto, dok po više od 30 odsto otpada na kečap i sosove od paradajza, odnosno majonez.

Pre dve godine, više od polovine uvoza semena slačice, 52 odsto, stiglo je iz Rusije, malo više od četvrtine, 27,6 odsto, iz Ukrajine i nešto više od desetine iz Kanade.

Dakle, četiri petine uvoza uobičajeno dolazi iz Ukrajine, koja se brani od invazije, i Rusije, koja je zbog te invazije pod oštrim trgovinskim sankcijama Zapada.

Develi, bavarski proizvođač senfa i vlasnik brendova Levenzenf, Baucner i Kraljice Dižona, zrno senfa vuče iz Ukrajine, Kanade i domaće proizvodnje.

"Mizerna sezona u Kanadi je još prošle godine izazvala napetost na svetskom tržištu", saopšteno je iz te firme. Zastoja u proizvodnji pikantne paste za sada ipak nema, sastojaka ima dovoljno.

Kompanija Tomi, deo konglomerata Nestle, prema navodima jedne predstavnice seme slačice uvozi isključivo iz Kanade. Osim sa slabim rodom bilo je problema i sa prevozom u Evropu.

"Sada sve poskupljuje, pa će tako i senf," rekla je predstavnica Tomija.

Prema svemu sudeći, izgleda da Nemci i ostali neće morati da se odreknu senfa, ali će morati skuplje da ga plate.

"Imaćemo senfa," rekao je Vek. Seme je zbog deficita već poskupelo, a "očekivan slabiji rod u drugoj polovini godine samo će znatno zaoštriti stanje na tržištu," rekla je jedna predstavnica Develija.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022