Vesti
Društvo

Hoće li Srpska lista zaista izaći iz kosovske Vlade

U poslednje četiri godine predstavnici Srpske listi su zbog mnogih razloga,najmanje jednom godišnje najavljivali napuštanje kosovskih institucija, ali se sve završavalo samo na najavama. Međutim, najnovija poruka predsednika ove partije je da će institucije napustiti kad to od njih zatraži narod koji ih je izabrao.

Hoće li Srpska lista zaista izaći iz kosovske Vlade
Predstavnici Srpske liste (Foto SL)

Kada je sve Srpska lista pretila izlaskom iz Vlade Kosova?

Da će napustiti Vladu Kosova predstavnici Srpske liste najavili su prvi put nakon hapšenja Marka Đurića u Severnoj Mitrovici 2018. godine. Međutim to zvanično tada nisu uradili. Napuštanje kosovskih institucija zatim su najavili početkom 2019. zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Tada ih je predsedik Srbije Aleksandar Vučić zamolio da sačekaju 45 dana. Posle toga o tome se više nije govorilo. Krajem iste godine Srpska lista je najavila izlazak iz institucija ako, kako su tada naveli, bude potvrđena presuda Ivanu Todosijeviću. Zbog Zajednice srpskih opština, politički predstavnici Srba su najavljivali izlazak iz kosovskih institucija i oktobra 2020.

I prošla 2021. godina nije prošla bez najave o napuštanju institucija. Tada je predsednik Srpske liste Goran Rakić, dan uoči održavanja lokalnih izbora na Kosovu, najavio da će to uraditi “ako do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština”.

Marta ove godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su predstavnici Srpske liste od njega jednoglasno zatražili da odmah istupe iz kosovskih institucija, ali ih je on, kako je tada saopštio, zamolio za “strpljenje, trpeljivost i da izbroje do deset”.

Poslednja najava o napuštanju kosovskih institucija predstavnika Srpske liste je od pre dva dana kada je predsednik ove partije Goran Rakić poručio da će to uraditi onog momenta kad to od njih zatraži srpski narod.

“Obavezno, moraju napustiti, ako se to ne uradi drugi način borbe nemamo, to je način da se skrene pažnja. Ne mogu da učestvjuju u institucijama koje rade protiv Srba, a mi da legalizujemo tu njihovu vlast”, kaže za Glas Amerike jedan od stanovnika Gračanice.

„Moje mišljenje je da bi trebalo. Čini mi se da ne vode dobro ovu politiku“, saglasan je i drugi.

“Apelujem na njih da treba da napuste, ako su pravi Srbi. Što se mene tiče da ja radim ja bih napustio prvi”, zaključuju građani sa kojima je Glas Amerike razgovarao.

Šta kažu analitičari?

Predsednik progresivne demokratske partije Nenad Rašić za Glas Amerike kaže da je predstavnici Srpske liste odavno trebalo da napuste kosovske institucije, jer, kako navodi “narod od njihovog učešća nema nikakve koristi”. Komentarišući izjavu Gorana Rakića da će Srpska lista napustiti institucije kada to od nje zatraži narod, Rašić navodi da je u pitanju floskula.

“To radi samo Vučić, a svi ga ostali kopiraju, ako narod kaže, pa ako narod kaže, a s druge strane ukradeš 99 odsto glasova. To je samo floskula koju su zapamti i kao papagaji ponavljaju. Ako bi narod pitali oni bi sad rekli treba da napuste”, naveo je Rašić.

Međutim, izvršni direktor nevladine organizacije “Kasa” Miodrag Marinković mišljenja je da Srbi ne treba da napuštaju kosovske institucije. On je za Glas Amerike naveo da su „pretnje“ predstavnika Srpske liste o napuštanju institucija odraz nemoći da se institucionalno bore za interese Srba.

„Ne mislim da treba da napuštaju institucije mislim da je potrebno da se maksimalno iskoriste institucionalni mehanizmi koji su na raspolaganju i da se učine dodatni napori da se kroz institucije rešvaju ovi problemi. Sve suprotno vodi ka daljem zaoštravanju situacije na terenu“ rekao je Marinković.

U centralnim kosovskim institucijama Srpskla lista trenutno ima jednog ministra u Vladi Kosova i 10 poslanika u parlamentu.

Na lokalnom niovu, svih deset predsednika opština sa srpskom većinom su iz Srpske liste, partije koja ima podršku zvaničnog Beograda.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022