Vesti
Društvo

Hoće li evro dobiti digitalnu verziju?

Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.
Hoće li evro dobiti digitalnu verziju?
Digitalni novac centralne banke i prateća infrastruktura mogu da budu važna dopuna dosadašnjim opcijama plaćanja, smatra predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Foto Silas Stein/dpa)

"Zato se zalažem i za to da se sistem evra aktivno uhvati u koštac sa transformacijom novca i da nastavi sa ispitivanjem mogućnosti upotrebe digitalnog novca u centralnoj banci", rekao je Nagel na skupu u organizaciji banke u Frankfurtu.

Nagel je naglasio da bi "uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svet, dakle digitalnog novca centralne banke, bilo nova stepenica u razvoju državne valute posle kovanica i novčanica".

"Digitalni novac centralne banke i prateća infrastruktura mogu da budu važna dopuna dosadašnjim opcijama plaćanja", rekao je predsednik Bundesbanke.

Čuvari valute evrozone već izvesno vreme ispituju uvođenje digitalne varijante evra. Sredinom jula prošle godine Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da pripreme ubrza i započne dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitivati i tehnologija i zaštita podataka.

To ipak ne prejudicira konačnu odluku o uvođenju digitalnog evra, koji bi u svakom slučaju bio samo dopuna, a ne zamena za gotovinu.

Član Saveta direktora ECB Fabijo Paneta (Fabio Panetta) izjavio je na sastanku Bundesbanke da je cilj projekta digitalnog evra da se obezbedi sidro za stabilnost monetarnog i platnog sistema.

"Želimo da obezbedimo da novac centralne banke ostane generalno na raspolaganju i da svugde u evrozoni može da se koristi za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, nego i kao digitalni novac", rekao je Paneta.

Angažman na projektu digitalnog evra je odgovor centralnih banaka evrozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta, poput bitkoina i etera.

Velika razlika je što bi digitalni evro bio pod nadzorom centralne banke, koja se brine za njegovu stabilnost. I druge monetarne banke u svetu bave se mogućnošću razvoja digitalnog novca.Ostale vesti

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022