Vesti
Društvo

Hiljadu učenika nije otišlo u škole

Samostalni savetnik Ministarstva prosvete Republike Srbije Duško Maksimović potvrdio je za Kim da zbog nedostatka prevoza, oko 1000 učenika jutros nije otišlo u školu.
Hiljadu učenika nije otišlo u škole
O.Š Kralj Milutin (Foto Kim)

“Autobusi jutros nisu napustili vozni park i nisu prevezli učenike od mesta stanovanja do škole. Iz GSP-a sam dobio objašnjenje da nemaju potrebnu dokumentaciju i dozvolu policije da prevoze učenike. Nadamo se da će u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana dobiti dozvolu”, rekao je Maksimović.

Maksimović kaže da su za prevoz učenika nadležni lokalna samouprava i Preduzeće za prevoz učenika.

“Ministarstvo prosvete je upravo njima dozvolilo da prevoze učenike na centralnom Kosovu. Do sada se nije dešavalo da učenici ne budu u svojim klupama”.

U Preduzeću za prevoz učenika očekuju da problem bude rešen do srede.

“Problem je nastao zbog registracije koja nije produžena. Autobusi su bili registrovani preko Eprahije raško prizrenske maja 2012. godine. Očekivali smo da se registracija produži i ove godine. Traženo je da se firma registruje pri kosovskim institucijama. Mi smo problem počeli da rešavamo početkom avgusta meseca, ali je zbog godišnjih odomora došlo do zastoja”, kaže direktor preduzeća Ljubinko Pavić.

Za učenike koji žive u Gračanici, školska godina je normalno počela. Direktor osnovne škole “Kralj Milutin” Vladimir Milkić kaže da je zabeležen porast  broja učenika u Gračanici.

“Ove godine beležimo porast učenika. Za ovu školsku godinu u prvi razred je upisano 90 učenika”, rekao je Milkić.

Prema najavama prosvetnih radnika, Ministarstvo prosvete Republike Srbije je i ove godine obezbedilo besplatne udžbenike za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Kako navode, knjige su stigle do Kosovske Mitrovice, odakle će biti distribuirane školama.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020