Vesti
Društvo

Hiljade slučajeva falsifikovanog novca na Kosovu

Iz dana u dan u različitim sredinama na Kosovu se beleži sve više slučajeva falisifikovanog novca, a najšešće se falsifikuje novčanica od 100 evra i kovanica od dva, potvrđeno je iz Agencije za forenziku u Prištini, u kojoj utvrđuju originalnost novca po prijavljenim slučajevima.
Hiljade slučajeva falsifikovanog novca na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Direktor odeljenja agencije za traseologiju Miljazim Tahirukaj rekao je medijima na albanskom da su poslednjih dana dobili brojne prijave o falsifikovanju novca, te da prema njihovoj statistici beleže porast broja slučajeva falsifikovanja novca, u poređenju sa prethodnim godinama.

"Na osnovu statistike i poređenja ovog perioda sa prošlogodišnjim, imamo i ove, kao i prošle godine, novčanicu od 100 evra, koja je među novčanicama najviše falsifikovana, dok je u pogledu kovanog novca na hiljade falsifikovanih novčića, a najčešće novčić od dva evra", naveo je Tahirukaj.

Slučajevi falsifikovanih novčanica prijavljeni su iz raznih mesta na Kosovu, a u prvim mesecima ove godine beleži se porast broja falsifikata u odnosu na prva tri meseca prošle godine.

"Prošle godine smo imali preko pet hiljada falsifikovanih kovanica od dva evra, dok u ovoj godini imamo oko hiljadu. Čak i u novčanicama od 100 evra imamo povećan broj falsifikata, u odnosu na prošlu godinu", dodao je Tahirukaj.

Pre nekoliko godina policija je na granici sa Albanijom otkrila dva miliona evra lažnih novčanica u apoenima od 500, 200, 100 i 50 evra. Tada su uhapšene dve osobe, državljani Albanije i Kameruna.

Bila je to najveća zaplena lažnih novčanica unazad dve decenije.

U platnom prometu na Kosovu u zvaničnoj upotrebi je evro, a godišnji budžet vlade u Prištini je oko dve i po milijarde.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022