Vesti
Društvo

"Heroji u doba koronavirusa": UN donirale 32 miliona evra u borbi protiv kovida-19

U vreme krize izazvane  pandemijom koronavirusa  Kosovo bi bez pomoći i podrške međunarodnih organizacija i institucija bilo u mnogo težoj situaciji nešto što danas jeste rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavriusa”.
Detalj sa snimanja emisije (Foto Medija centar)

Tokom 2020. godine od Kosovskog tima Ujednjenih nacija Kosovo je dobilo 32 miliona evra za borbu protiv kovida-19, od čega je najveći deo uložen u zdravstveni sistem, a Međunarodna organizacija za migracije je tokom pandemije koronavirusa finasnirala izgradnju preko 100 kuća u nevećnskim sredinama na Kosovu za interno raseljenja lica.

Iako je, prema rečima Špenda Ćamiljija iz Kosovskog tima Ujedinjenih nacija, posao UN agencijia da pomažu društvima i državama da bolje i lakše prebrode krize, pandemija koronavirusa pokazala je važnost i značaj UN-ovih agencija i organizacija na Kosovu. Od početka pandemije kosovske institucije su za borbu protiv kovida-19 od KTUN dobile 32 milona evra, od čega je najveći deo novca uložen u zdravstveni sistem.

„Od svih agencija koje su trenutno na Kosovu mi smo bili u mogućnosti da otprilike prošle godine usredsredimo 32 miliona evra fondova iz raznih međunarodnih i UN-ovih i ostalih partnera usmeravamo na Kosovo, posebno u cilju podržavanja institucija sa borbom protiv korone. Recimo Nacionalni institut za javo zdravje na Kosovu je imao mogućnosti da radi samo oko 500 testova dnevno, a trenutno imaju 10 puta više. Znači većina tih kapaciteta su podržani od strane Ujedinjenih nacija i agencija“, kazao je Ćamilji.

Uz podršku Međunarodne organizacije za migracije i tokom 2020. godine u nevećinskim sredinama na Kosovu izgrađeno je preko 100 kuća za povratnike i interno raseljna lica. Osim izgradnje kuća, ova organizacija građanima je pomagala i sa paketima hrane i lekova.

„U proteklom periodu povratnički projekat koji finansira Evropska unija nastavlja da funkcioniše, uprkos pandemiji. Ljudi su radili na terenu i vraćeno je 100 porodica tokom 2020. godine, što je preko 400 pripadnika nevećinske zajednice koji su vraćeni na Kosovo. Pored toga po njihovom povratku oni dobijaju specijalne pakete pomoći kako u hrani, tako i belu tehniku i dobijaju neku mehanizaciju i grant da započnu svoj posao, da čisto imaju od čega da žive kad se vrate. Takođe, ovim ljudima je bilo omogućeno da pohađaju specijalizovane treninge koji bi im posle olakšali zapošljavanje,sem toga imali su i razne radne praske. Takođe, ovim ljudima koji su rainije bili vraćeni peko 250 porodica je dobilo pakete pomoći, u vidu higijenskih sredstava, pakete hrane i lekova“, rekla je Svetlana Rakić iz Međunarodne organizacije za migracije.

Prema rečima Rakićeve pomoć nevećinskom stanovništvu nastaviće se i u budućnosti.

„U narednoj godini ćemo distribuirati još preko centara za socijalni rad, biće podška za nevećinske zajednice koje će dobiti pomoć kako u hrani, tako i u zapošljavanju. Nevećinski biznisi će dobiti pomoć da se oporave od posledica koje je izazvala ova pandemije. Takođe smo uvideli da postoji problem sa dostupnošću informacija nevećinskim zajednicama tako da smo svi zajedno radili na tome da se informacije na vreme i tačno prevedu i budu dostupne svima. Pored štampanih materijala pravili smo i različite video materijale koji su bili dostupni na društvenim mrežama i tako smo pokušali da informišemo ljude“, rekla je Svetlana Rakić.

Do nevećinskh zajednica pomoć je stigla i od Kosovskog tima ujedinjenih nacija.

„Pokušavamo da ta oprema bude dostupnom svom stanovništvu, pošto znamo da većinsko stavništvo koristi drugi sistem zdravstva dok posebno srpska zajednica koristi sopstveni, odnosno drugi sistem zdravstva. U tom slučaju smo morali da budemo pažljivi, ali smo imali jako dobru podršku i saradnju sa kosovskim institucijama čak je i Ministarstvo zdravlja kada smo trebali dostaviti određene informacije, pa čak i snabdeaje određenim zalihama počeli su dostavu odnosno radili su dostavu i u srpski sistem zdravlja. Znači na neki način ova kriza nam je ukazala da ipak možemo na neki način raditi zajedno i preko tih naših etničkih podela“, rekao je Špend Ćamilji.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNKT). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u ČaglaviciOstale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022