Vesti
Društvo

Heroji u doba koronavirusa: Pokrenute nove i stare ideje

Iako je pandemija koronavirusa umnogome promenila i otežala živote mnogima, kako širom sveta, tako i na Kosovu, postoje i oni koji su tokom pandemije rešili da pokrenu neke nove ideje ili obnove stare. Proteklih
meseci reosnovan je Savez penzionera Kosova i Metohije, koji nije funkcionisao više od 20 godina, a Gračanica je dobila prvi ketering servis. O tome su u najnovijoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” govorili predsednik Saveza penzionera Kosova i Metohije i Udruženje penzionera Gračanica Vesko Stojković i profesorka i civilna aktivistkinja Gordana Toskić.

Heroji u doba koronavirusa: Pokrenute nove i stare ideje
Detalj iz emisije (Foto Medija centar)

Novoizabrani predsednik Saveza penzionera Kosova i Metohije Vesko Stojković kazao je da su penzioneri u proteklom periodu bili najodgovorniji u sprovođenju i poštovanju mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa. Najveću pomoć tokom korona krize srpskim penzionerima je, prema rečima Stojkovića, pružila država Srbija.

„Država je u ovom teškom trenutko pokazala visok stepen brige i visoku društvenu odgovornost prema penzionerima i nadam se da su i penzioneri uzvratili na pravi način, da su se najmasovnije odazvali vakcinaciji. Moja procena je da je 80 odsto penzionera na Kosovu i Metohiji iz srpskih sredina vakcinisano, revakcinisano i da je dobar deo primio i treću dozu vakcine“, naveo je Stojković.

Pored Saveza penzionera Kosova i Metohije na čijem je čelu, Stojković je i predsednik Udruženja penzionera Gračanica. Prema njegovim podacima u većinski srpskim sredinama na Kosovu ima oko 37.000 penzionera, dok ih je u opštini Gračanica oko tri hiljade. Savez penzionera, koji je nakon više od 20 godina, reosnovan početkom ove godine, okuplja 14 Udruženja iz većinski srpskih sredina na Kosovu.

„Bilo je prekida komunikacije na organima koji vode registraciju udruženja, odnosno nevladinih organizacija. Naravno i da nisu mogle neke aktivnosti da se realizuju i naravno da su sva udruženja pogotovo južno od Ibra izbrisana iz registra privrednih subjekata Republike Srbije. Udruženje penzionera Gračanica i 14 udruženja koliko imamo i Savez penzionera Kosova i Metohije su sada legalne institucije registrovane kod Agencije za privredne registre ( Republike Srbije )“, kazao je Stojković.

Profesorka i civilna aktiviskinja koja se bavi unapređenjem položaja žena Gordana Toskić, nedavno je sa dvadesetak žena u Gračanici, pokrenula ketering servis „Na kašiku“. Cilj ovih žena je, prema rečima Toskićeve, da postanu ekonomski nezavavisne.

„To može da bude dobro ekonomsko osnaživanje za veliki broj maladih osoba i pre svega žena, ne samo u nekakvom finansijskom pogledu. Svim tim ženama treba da izađu iz svakodnevice, koja je onako siva da tako kažem. Tu platu koju primamo u kreteringu moramo same da zaradimo, nemamo donatora ili nekog ko nam je u tom smislu pomoć u ovim trenucima, ali jednostavno smo zamislile da svojim radom možemo nešto da uradimo i promenimo“, rekla je Gordana Toskić.

Ona kaže da su na meniju uglavnom tradicionalna jela. Za jedan obrok u keteringu „Na kašiku“ neophodno je izdvojiti jedan evro, ako je doručak u pitanju, i četiri za ručak.

„Nekako je doručak ono za šta nemamo uvek mnogo vremena, to su krofne, mekike, lokumi, projice, pite, različite vrsta pita, one tradicionalne koje su se nekada spremale, piroške. Dok za ručak bude ta kašika, gulaš, teleća i pileća čorbica, musaka, punjena paprika, ono što zahteva možda malo više vremena oko pripreme. Sve to što nudimo uz obrok, salatu recimo, je domaća proizvodnja iz Gračanice i okolnih sela“, rekla je Toskićeva.

Govoreći o položaju žena i njihovim pravima u kosovskom društvu, Toskićeva je mišljenja da su žene na Kosovu diskriminasnije od mušakaraca kad je tržište rada u pitanju i dodaje da će kosovskom društvu trebati još mnogo vremena da žene postanu ravnopravne sa muškarcima.

„Ja mislim da je to ta patrijahalnost koja je karakteristična za naše podneblje, da je ženi mesto u kući, a muškarcu da radi“, kazala je Gordana Toskić.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022