Vesti
Društvo

“Heroji u doba koronavirusa”: (Ne) poštovanje Zakona o službenim jezicima na Kosovu

Posledice nepoštovanja Zakona o službenim jezicima na Kosovu posebno se osećaju sada u vreme pandemije koronavirusa,  kada se zbog nedostatka prevoda direktno ugrožava javno zdravlje ljudi, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Odgovorni za takvo stanje su prema rečima urednika Radio Goraždevca Darka Dimitrijevića i direktora NVO Centar za socijalne inicijative Veljka Samardžića politički predstavnici, Srbi i Albanci.
“Heroji u doba koronavirusa”: (Ne) poštovanje Zakona o službenim jezicima na Kosovu
Detalj sa snimanja emisije (Foto Medija centar)

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević smatra da su tokom korona krize kosovske istitucije bile, više nego ikada pre, dužne da osiguraju jednaku upotrebu službenih jezika u svom radu i tako svim stanovnicima Kosova omoguće da se, na jeziku koji razumeju, informišu o merama i odlukama koje se preduzimaju u cilju borbe protiv pandemije, ali se to, kako kaže, nije dogodilo.

„Na samom početku u startu pandemije imali smo situaciju da sve bude samo na albanskom i to je veliki problem. Mi se u Peći svakodnevno suočavamo sa takvim situacijama. Imate regionalnu policiju koja saopštenja izdaje na alabanskom jeziku. Imate mnoge institucije koje šta god da objave, to je samo na albanskom jeziku i to je nešto što je veliki problem u našem radu”, kaže Dimitrijević.

Odgovornost za nepoštovanje zakona o upotrebi zvaničnih jezika na Kosovu, pre svega srpskog, Dimitrijević vidi u političarima, navodeći da problem pitanja jezika mora da se rešava institucionalno.

„Ne postoji politička volja da se nakon svih ovih godina koliko imamo taj Zakon o jezicima, da se on sprovede u poptunosti. Ne postoji volja unutar vlade, unutar lokalnih institucija, jer da ona postoji, mi danas ne bi pričali o ovome”, navodi Dimitrijević.

S njim se slaže i direktor NVO Centar za socijalne inicijative Veljko Samardžić.

„Dakle mi imamo uvek multietničke Vlade, uvek različite predstavnike srpske zajednice, a sad i u jednom ozbiljnom broju. Koje su jezičke politike, šta naši predstavnici hoće i sa kojih pozicija mi polazimo osim onoga “mi bismo da se poštuje zakon”? Očigledno je da je to malo”, smatra Samardžić.

Veljko Samardžić koji je i kreator “Vokap” aplikacije za učenje srpskog i albanskog jezika, ističe da je učenje jezika na Kosovu veoma važno i bitno, kako zbog razumevanja tako i suživota Srba i Albanaca. Samardžić kaže da je tokom pandemije interesovanje za kurs srpskog i albanskog znatno povećano.

„Skoro 900 ljudi se prijavi za kurseve jezika. Mislim da kada bi i oni najveći protivnici suživota, koji uvek nađu nekakav razlog za svađu, jer uvek je najlakše naći razlog za svađu nego za pomirenje, znali da u Prištini 350 Albanaca uči srpski jezik, da bi se malo promenili odnosi. Dakle, oko 600 građana koji nam se jave uglavnom mladih je ove godine išlo na naš kurs”, kazao je Samardžić.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021