Vesti
Društvo

Gujon: Uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim sredinama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija ’’Solidarnost za Kosovo’’, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, piše Tanjug.

Gujon: Uskoro farma u Gračanici
Arno Gujon (Foto Novosti)

Za rekonstrukciju škola u tri sela južno od Ibra - Šilovu, Prekovcu i Globočici obezbeđeno je 100.000 evra, što je utrošeno za rekonstrukciju krova, uvođenje grejanja i vode.

Gujon kaže za Tanjug da je u planu renoviranje još tri škole.

’’Ako mi ne ulažemo, neće niko, osećamo da je to naša obaveza. Iako svojim humanitarnim radom ne možemo da promenimo celokupnu situaciju na KiM, možemo život dece tako što ćemo renovirati škole’’, rekao je Gujon.

Govoreći o radu organizacije ’’Solidarnost za Kosovo’’ tokom epidemije virusa korona, Gujon je rekao da su imali poteškoće u martu, aprilu i maju kada je, kaže, bilo znatno manje donacija.

’’Onda smo se obratili našim donatorima u Francuskoj i srpskoj dijaspori koji su se odazvali našim apelima, tako da smo nastavili projekte u oblasti poljoprivrede i stočarstva, kao što su izgradnja farmi, postavljanje plastenika, nabavka mašina, a koje inače realizujemo na proleće, a baš tada se desila korona’’, rekao je Gujon.

Dodao je i da pomoć narodnim kuhinjama, koje vodi organizacija ’’Majka devet Jugovića’’, nije izostala u vreme epidemije, kao i da će u naredne dve-tri nedelje biti završena farma za krave muzare u Gračanici.

’’To je važno za ljude koji će biti zaposleni na farmi, ali i za narodne kuhinje koje će koristiti mleko i sir’’, rekao je Gujon.

 Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020