Vesti
Društvo

Gujon: Uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim sredinama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija ’’Solidarnost za Kosovo’’, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, piše Tanjug.

Gujon: Uskoro farma u Gračanici
Arno Gujon (Foto Novosti)

Za rekonstrukciju škola u tri sela južno od Ibra - Šilovu, Prekovcu i Globočici obezbeđeno je 100.000 evra, što je utrošeno za rekonstrukciju krova, uvođenje grejanja i vode.

Gujon kaže za Tanjug da je u planu renoviranje još tri škole.

’’Ako mi ne ulažemo, neće niko, osećamo da je to naša obaveza. Iako svojim humanitarnim radom ne možemo da promenimo celokupnu situaciju na KiM, možemo život dece tako što ćemo renovirati škole’’, rekao je Gujon.

Govoreći o radu organizacije ’’Solidarnost za Kosovo’’ tokom epidemije virusa korona, Gujon je rekao da su imali poteškoće u martu, aprilu i maju kada je, kaže, bilo znatno manje donacija.

’’Onda smo se obratili našim donatorima u Francuskoj i srpskoj dijaspori koji su se odazvali našim apelima, tako da smo nastavili projekte u oblasti poljoprivrede i stočarstva, kao što su izgradnja farmi, postavljanje plastenika, nabavka mašina, a koje inače realizujemo na proleće, a baš tada se desila korona’’, rekao je Gujon.

Dodao je i da pomoć narodnim kuhinjama, koje vodi organizacija ’’Majka devet Jugovića’’, nije izostala u vreme epidemije, kao i da će u naredne dve-tri nedelje biti završena farma za krave muzare u Gračanici.

’’To je važno za ljude koji će biti zaposleni na farmi, ali i za narodne kuhinje koje će koristiti mleko i sir’’, rekao je Gujon.

 Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021