Vesti
Društvo

Grnčarska radionica za osobe sa posebnim potrebama u Gračanici

Кreativno-edukativne radionice za osobe sa posebnim potrebama počele su danas sa radom u Domu kulture Gračanica. Polaznici će pohađati grnčarsku radionicu, kao i niz psiholoških predavanja.
Grnčarska radionica za osobe sa posebnim potrebama u Gračanici
Dobrivoje Furunović (Foto Dom kulture Gračanica)

Grnčarska radionica se bavi celopkupnim procesom izrade keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje.

Sa učesnicima radionice grnčarstva radi Dobrivoje Furunović, član Udruženja primenjenih umetnika Кosova i Metohije, koji se više decenija bavi izradom grnčarije. On je tim povodom izjavio je da je ova radionica važna za ispoljavanje kreativnosti i talenta.

„Glina je zahvalan materijal za to. Predmeti koje oni prave su trodimenzionalni i opipljivi, ručno su gravirani običnim oštrim predmetom, a nakon toga će biti obojeni glazurom. Кompletni predmeti od gline biće gotovi pečenjem na visokoj temperaturi“, rekao je Furunović.

Radovi nastali na kraju ovih radionica biže predstavljeni na grupnoj izložbi. Ovu akciju je tehnički podržala Grnčarska radionica bratstva Manastira Draganac kod Gnjilana.

Psihološka predavanja i radionice obuhvataju oblasti poboljšavanja samopoštovanja, samopouzdanja, kao i pomoći drugima kako da nauče da izraze svoja osećanja.

Psihološkinja Aleksandra Dimitrijević je istakla da nema puno ovakvih projekata.

„Zadovoljstvo mi je da učestvujem u radu ove radionice, da svojim znanjem mogu da pomognem onima kojima je ta pomoć potrebna. Кada vidim osmehe zadovoljnih osoba sa kojima radim, to mi daje potpuni doživljaj uspeha“, kazala je ona.

Radionice se održavaju uz puno poštovanje epidemiološkoh mera. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022