Vesti
Društvo

Grnčarska radionica za osobe sa posebnim potrebama u Gračanici

Кreativno-edukativne radionice za osobe sa posebnim potrebama počele su danas sa radom u Domu kulture Gračanica. Polaznici će pohađati grnčarsku radionicu, kao i niz psiholoških predavanja.
Grnčarska radionica za osobe sa posebnim potrebama u Gračanici
Dobrivoje Furunović (Foto Dom kulture Gračanica)

Grnčarska radionica se bavi celopkupnim procesom izrade keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje.

Sa učesnicima radionice grnčarstva radi Dobrivoje Furunović, član Udruženja primenjenih umetnika Кosova i Metohije, koji se više decenija bavi izradom grnčarije. On je tim povodom izjavio je da je ova radionica važna za ispoljavanje kreativnosti i talenta.

„Glina je zahvalan materijal za to. Predmeti koje oni prave su trodimenzionalni i opipljivi, ručno su gravirani običnim oštrim predmetom, a nakon toga će biti obojeni glazurom. Кompletni predmeti od gline biće gotovi pečenjem na visokoj temperaturi“, rekao je Furunović.

Radovi nastali na kraju ovih radionica biže predstavljeni na grupnoj izložbi. Ovu akciju je tehnički podržala Grnčarska radionica bratstva Manastira Draganac kod Gnjilana.

Psihološka predavanja i radionice obuhvataju oblasti poboljšavanja samopoštovanja, samopouzdanja, kao i pomoći drugima kako da nauče da izraze svoja osećanja.

Psihološkinja Aleksandra Dimitrijević je istakla da nema puno ovakvih projekata.

„Zadovoljstvo mi je da učestvujem u radu ove radionice, da svojim znanjem mogu da pomognem onima kojima je ta pomoć potrebna. Кada vidim osmehe zadovoljnih osoba sa kojima radim, to mi daje potpuni doživljaj uspeha“, kazala je ona.

Radionice se održavaju uz puno poštovanje epidemiološkoh mera. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023