Vesti
Društvo

Grdžaliju: Kosovo se suočava sa stagflacijom

Ekonomska kriza kao posledica pandemije kovid-a 19 i negativnih efekata rusko-ukrajinskog rata je u stalnom je porastu, posebno u evropskim zemljama, smatra nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.
Grdžaliju: Kosovo se suočava sa stagflacijom
Safet Grdžaliju (Foto arhiva Kim)

"Rast inflacije, pad investicija, rast dolara u odnosu na evro su veliki izazov za Evropu", napisao je on za Ekonomija onlajn.

Grdžaliju samtra da se Evropa kreće ka drugom izazovu koji je opasniji od inflacije - ide u stagflaciju.

"Stagflacija je stanje zemlje ili oblasti monetarne unije u kojoj je privreda istovremeno u stanju stagnacije i inflacije. Izraz dolazi iz oblasti makroekonomija, koja opisuje period visoke inflacije, dok nacionalni proizvod opada ili bar ne raste", pojasnio je on.

"Ekonomija tada ne raste niti pada, stopa nezaposlenosti ostaje na istom nivou, ali nivo cena i dalje raste", zaključio je Grdžaliju.

On tvrdi da je ova pojava prisutna i na Kosovu, uprkos "institucionalnim proklamacijama" o privrednom rastu i povećanju broja zaposlenih.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022