Vesti
Društvo

’’Grantovi su pomoć prijatelja’’

U okviru projekta nemačke organizacije Help koji podržava Ambasada Nemačke u Prištini, dodeljeno je 20 grantova za pokretanje i osnaživanje biznsa na teritoriji opštine Gračanica.
’’Grantovi su pomoć prijatelja’’
Potpisivanje ugovora o grantovima (Foto Kim)

U okviru projekta „Podrška mikro biznisima kroz jačanje socio-ekonomske saradnje na Kosovu“ dobitnici grantova će u vrednosti od 2.000 evra dobiti potrebnu opremu za unapređenje postojećeg ili pokretanje novog biznisa.

Aleksandra Džepić iz Gračanice radi u frizerskom salonu. Kaže da će uz pomoć ove donacije konačno otvoriti sopstveni salon.

„Ovaj iznos mi je dovoljan za početak, a za kasnije videću“, kaže Aleksandra.

Koordinatorka nemačke organizacije Help Šćipe Breznica kazala je da će ovaj projekat biti nastavljen i naredne godine.

„U prvoj fazi smo posetili 60 aplikanata u njihovim kućama i na njihovom radnom mestu, kako bi imali što objektivniju sliku potencijalnih dobitnika grantova. Potpisivanjem ugovora sa 20 dobitnika, naš put se završava“, kazala je Breznica.

Ekonomski razvoj je jedan od prioriteta ove lokalne samouprave, kazao je gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i svim dobitnicima grantova poželeo puno sreće u radu.

„Mi na ove grantove ne gledamo kao na puku donaciju, već kao na pomoć prijatelja. Svaka podrška koja dolazi sa strane predstavlja pomoć prijatelja, a ne donaciju“, kazao je Kostić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i Milena Štajn, ataše nemačke ambasade na Kosovu.

„Suma predviđena za projekte mozda nekome izgleda mala, ali te dve hiljade evra mogu mnogo da pomognu. Kao što je gradonačelnik rekao, veoma je važno pomagati razvoj malih i srednjih preduzeća jer će na dobitku biti cela zajednica“, rekla je Milena Štajn.

Projekat  „Podrška mikro biznisima kroz jačanje socio-ekonomske saradnje na Kosovu“, osim nemačke ambasade finasirala je i Opština Gračanica, kao i kosovsko Ministarstvo rada i socijalne zaštite.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021