Vesti
Društvo

„Gradonačelnik je bog, opštine nedovoljno transparentne“

Istraživanje "Slobodan protok informacija" koje su sprovele organizacije Forum za razvoj i multietničku saradnju i Komunakacija za razvoj društva pokazuje da većina stanovnika opština sa srpskom većinon južno od Ibra ne zna ko su im izabrani odbornici ili direktori odeljenja u lokalnim samoupravama. „Gradonačelnik je bog“, kaže Vladan Trifić iz CPT-a.
„Gradonačelnik je bog, opštine nedovoljno transparentne“
Sa konferencije u Gračanici (Foto Kim)

Istraživanje je sprovedeno u šest opština južno od Ibra i u njemu je učestvovalo 500 ispitanika. Ono pokazuje da se o radu lokalnih samouprava stanovništvo uglavnom informiše putem medija (26%), putem zvaničnih internet stranica opština oko 18%,  a više od trećine, njih 36%, ne dobija nikakve informacije o radu opštine. Veliki broj građana smatra da predsednik opštine ima moć da reši sve njihove probleme.

„Meštani smatraju da gradonačelnik, ako hoće, može sve da promeni i unapredi. Generalno, meštani vide gradonačelnika svoje lokalne samouprave kao mehanizam koji rešava sve zahteve, on je taj kome se treba obratiti za svaki problem, zaobilazeći sve opštinske službe“, podatak je iz istraživanja koje je prisutnima pročitao Oliver Vujović iz CSD-a.

Građani su potpuno u pravu, jer zakon to propisuje, dodaje Vladan Trifić iz Centra za mir i toleranciju.

„Percepcija u narodu je apsolutno tačna. Zato što zakon tako propisuje. Gradonačelnik je bog koji posle toga određuje sve. On je ta nesmenjiva kategorija, sem u teoriji, gde je moguće smeniti gradonačelnika. On je taj koji postavlja direktore na svoju odgovornost“, kaže Trifić.

Poražavajući je podatak da među građanima vlada nezainteresovanost za donošenje odluka, a da je samo 18% ispitanika upoznato sa radom opštine.

Međutim, zamenik gradonačelnika Saša Danić veruje da je opština transparentna i da dobro radi svoj posao.

„Predsednik Srđan Popović je od samog imenovanja imao više sastanaka sa lokalnim savetima, sa nevladinim sektorom, imali smo javne debate, imali smo javne sastanke u svim mestima naše opštine, gde smo u direktnim razgovorima imali prilike da vidimo potrebe građana i probleme“, kaže Danić.

Medijima se ne upućuju pozivi za praćenje događaja

Na informisanost građana o radu lokalne samouprave u Gračanici utiče i izveštavanje medija. Većina lokalnih medija kao problem ističe to što ih predstavnici opštine, odnosno informativna služba, ne pozivaju na događaje. Na to je posebno ukazao novinar portala „Gračanica online“ Ivan Miljković.

„Gradonačelnik ne koristi svoje pravo da organizuje konferenciju za medije, od kad je došao na vlast nije organizovao nijednu konferenciju sa novinarima. Drugo, mediji se ne obaveštavaju. Ja ne želim da budem PR opštine. Imate svoju službu, pošaljite informaciju, ja ću je preneti ukoliko želim, ukoliko je ne smatram važnom, neću. Vi ste u obavezi, odnosno vaša služba za informisanje, da nas poziva na događaje, a da mi pišemo kako vidimo i šta vidimo na tom događaju“, kaže Miljković.

Dodaje da se mediji pozivaju samo kada se „dodeljuju lopte u sportskoj sali, da bi pisali pohvalno o opštini“, ali kada su neke druge stvari u pitanju pozivnica nema.

„Ja ne kažem da je sva krivica u vama. Krivica je u našim kolegama koji rade u vašoj Informativnoj službi koji su savršeno dobro naučili zadatak kako se spinuje. Nije samo na vama krivica i kako da vama dobro služe, a da nama ’podmetnu klečku’, da nas ne informišu. Na sreću, ima nas koji znamo za to, pa ne padamo često na te fore“, kazao je Miljković, obraćajući se zameniku gradonačelnika.

Na pitanje zbog čega Opština ne poziva sve medije na događaje, Saša Danić kaže: „Ja mislim da će ove godine to biti malo drugačije i da će svi mediji biti organizovani. Mi stvarno toliko dobro radimo, da nemamo potrebe da se krijemo i da bežimo od medija. Ja hoću da verujem da naša Info služba to radi“.

Na konstataciju da to Info služba to ne radi i da pojedinim medijima više ne stižu ni saopštenja, što je ranije bila praksa, Danić obećava da će razgovarati sa predstavnicima te službe, te "da će se poboljšati saradnja sa medijima".

Na problem odnosa opštine prema većini lokalnih medija ukazala je na sednici SO Gračanica  24. januara odbornica Snežana Jovanović.

„Da li se nešto otvorilo ili zatvorilo, da li je bio neki gost, nisu pozvani mediji da dođu i da proprate lično, nego od opštine dobijaju saopštenja. To nije otvorenost, to je zatvorenost. To je samo informacija u određenom kalupu. To bi trebalo da se promeni, opština bi trebalo da poziva medije, a ne samo da im daje saopštenja koje je ona pripremila. Na kraju krajeva, videće se koji će mediji da prate, pa neka to budu i albanski mediji. Neka vide ako opština radi dobro, a ako ne radi, neka nas kritikuju. Gde je Kim, gde je Gračanica online? Možda će „038“ da proradi, pa da izađe na teren, imam osećaj da je Radio Gračanica vaš lični medij, da samo oni primaju informaciju. Šta je sa ostalima, pitala je Snežana Jovanović.

Odbornik Vidak Ristović je na istoj sednici uputio nedoličan komentar na rad kolege Budimira Ničića, rekavši da je „on zainteresovan samo za određena blaćenja“, na šta je odbornica Jovanović kazala da svi mediji trebaju da dobiju istu šansu da informišu o događajima, a da „ukoliko dođe iskrivljavanja istine, da i za to ima leka“.

Budimir Ničić je na komentar odbornika Vidaka Ristovića rekao sledeće:

„Ne želim da komentarišem insinuacije pojedinih takozvanih odbornika, posebno ne onih koji smatraju da u srpskom jeziku ima devet padeža“.

 Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022