Vesti
Društvo

Građani Srbije zabrinuti da se ne ponove masovna ubistva, plaše se i rata na Kosovu

Više od polovine građana Srbije plaši se da se ne ponove masovna ubistva, kakva su se dogodila 3. i 4. maja, dok se oko 43 odsto plaši rata na Kosovu, pokazalo je istraživanje Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Stata".
Građani Srbije zabrinuti da se ne ponove masovna ubistva, plaše se i rata na Kosovu
Sa prezentacije rezultata istraživanja agencije ''Stata'' u Beogradu (Foto Medija Centar Beograd)

Istraživačica agencije "Stata" Jovanka Vukmirović rekla je novinarima u beogradskom Medija centru da se 48 odsto ispitanika izjasnilo da je zabrinuto zbog "nasilnika iz okruženja koji su iznad zakona", 39 odsto zbog vršnjačkog nasilja, a 29 odsto da ne budu slučajne žrtve kriminalnih obračuna.

Kao najveći problem u Srbiji, 72 odsto ispitanika je navelo rast cena, a 48 odsto niske zarade.

"Kad se posmatraju građani koji su naveli jedan od prva dva problema, dolazimo do 84 odsto građana koji navode da su problem cene i niske zarade", kazala je Vukmirović.

 

Rezultati istraživanja agencije ’’Stata’’ (Foto Medija Centar Beograd)

 

Korupciju i kriminal 45 odsto građana vidi kao najveći problem, a Vukmirović je navela da je ta kategorija u istraživanjima od 2004. do 2008. godine iznosila 14 do 17 odsto.

Ispitanici kao problem vide i nasilje u društvu i bezbednost građana, njih 44 odsto, a Vukmirović ističe da nasilje i bezbednost u tim ranijim istraživanjima nisu ni postojali kao tema, ili su se javljali u minornim procentima do pet odsto.

Na pitanje da li podržavaju proteste "Srbija protiv nasilja", Vukmirović je navela da 44 odsto ispitanika podržava, 39 odsto ne, dok 17 odsto nema stav.

 

Tri najveća problema u Srbiji danas (Foto Medija Centar Beograd)

 

Ona je taj podatak uporedila sa pitanjem na koje su ispitanici odgovarali koju televiziju smatraju glavnim izvorom informisanja i navela da 84 odsto građana koji se informišu preko televizija N1 i Nova S podržavaju proteste.

"Za razliku od RTS-a i komercijalnih televzija sa nacionalnom pokrivenošću, gde je procenat podrške između 23 i 26 odsto", kazala je Vukmirović.

Na pitanje u kom pravcu se kreće Srbija, 46 odsto smatra da se ne kreće u dobrom smeru, isto koliko i neveruje da Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogu da očuvaju ekonomsku stabilnost, mir i bezbednost u zemlji.

Dodala je da 48 odsto ispitanika smatra da je potrebno da dođe do promena na čelu države, dok 36 odsto smatra da Vučić i SNS treba da ostanu na vlasti.

"Najveće razlike imamo ovde, kada je u pitanju televizija sa koje se prevashodno informišu (ispitanici). 91 odsto gledalaca N1 i Nove S smatra da je bolje da dođe do promena, za razliku od 27 odsto, to je tri puta manje, onih koji imaju isti stav među gledaocima RTS-a i komercijalnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću", rekla je Vukmirović.

Istraživanje javnog mnjenja srovedeno je sa 1.580 ispitanika sa teritorije cele Srbije onlajn, telefonski i terenski od 8. do 13. septembra, a korišćena struktura uzorka, prema rečima Vukmirović, odgovara demografskoj strukturi popisa stanovništva 2022. godine.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023