Vesti
Društvo

Građani Prištine bi izbeglicama iz Avganistana rado pružili dom

Na Kosovo je sinoć stigao prvi avion iz Kabula, sa 111 evakuisanih Avganistanaca. Građani Prištine su njihov dolazak ocenili pozitvino, kao i da bi ih rado ugostili u svojim domovima.
Građani Prištine bi izbeglicama iz Avganistana rado pružili dom
Izbeglice iz Avganistana (Foto Rojters)

Prve izbeglice iz Avganistana stigle su sinoć na Kosovo. Građani Prištine smatraju da treba pružiti pomoć i dom svim ljudima koji su ugroženi.

"Dolazak Avganistanaca je dobar potez, jer smo i mi Albanci bili u sličnoj situaciji, pa imamo obavezu da primamo ljude iz drugih država kada su u sličnoj situaciji", kazao je građanin Prištine, Osman Leci.

"U istoj situaciji smo bili pre 20 godina. Treba da pomognemo svim ljudima kojima treba pomoć", istakao je Krasnići iz Đakovice.

"Dobrodošli su svi. Rado bih pružio dom jednoj porodici iz Avganistana, jer nije lako napustiti svoju domovinu", rekao je Aljbin Kuštiri iz Prištine.

Vlada Kosova je saopštila da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022