Vesti
Društvo

Građani Prištine bi izbeglicama iz Avganistana rado pružili dom

Na Kosovo je sinoć stigao prvi avion iz Kabula, sa 111 evakuisanih Avganistanaca. Građani Prištine su njihov dolazak ocenili pozitvino, kao i da bi ih rado ugostili u svojim domovima.
Građani Prištine bi izbeglicama iz Avganistana rado pružili dom
Izbeglice iz Avganistana (Foto Rojters)

Prve izbeglice iz Avganistana stigle su sinoć na Kosovo. Građani Prištine smatraju da treba pružiti pomoć i dom svim ljudima koji su ugroženi.

"Dolazak Avganistanaca je dobar potez, jer smo i mi Albanci bili u sličnoj situaciji, pa imamo obavezu da primamo ljude iz drugih država kada su u sličnoj situaciji", kazao je građanin Prištine, Osman Leci.

"U istoj situaciji smo bili pre 20 godina. Treba da pomognemo svim ljudima kojima treba pomoć", istakao je Krasnići iz Đakovice.

"Dobrodošli su svi. Rado bih pružio dom jednoj porodici iz Avganistana, jer nije lako napustiti svoju domovinu", rekao je Aljbin Kuštiri iz Prištine.

Vlada Kosova je saopštila da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021