Vesti
Društvo

Građani nemaju jasnu sliku o ulozi institucija u borbi protiv korupcije

Građani žele da njihove lokalne samouprave budu transparentnije i da brže reaguju, a 63% ispitanika smatra da je njihova lokalna uprava transparentna u ograničenoj ili vrlo ograničenoj meri, nalaz je istraživanja sprovedenog u okviru projekta "Pobolјšanje transparentnosti i vladavine zakona u zajednicama sa većinskim srpskim stanovništvom" koje su zajedno uradile nevladine organizacije Aktiv i ACDC. Prema istom istraživanju, 71% ispitanika kaže da korupcija ima značajan ili vrlo značajan uticaj na život njihove zajednice, ali blizu trećine njih (30%) je navelo da se ništa neće promeniti, čak i da se korupcija prijavi.
Građani nemaju jasnu sliku o ulozi institucija u borbi protiv korupcije
Detalj sa debate u Severnoj Mitrovici (Foto Kim)

Istraživanje je sprovedeno u šest (6) opština sa srpskom većinom na Kosovu: Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Lepsoviću, Zvečanu, Gračanici i Štrpcu.

"Glavni cilj ovog projekta jeste poboljšanje dubine i kvaliteta učešća građana u procesima donošenja odluka", rekao je ispred NVO Aktiv Kejleb Vau, moderator panel diskusije o rezultatima istraživanja stavova građana o korupciji i transparentnosti koja je organizovana u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici.

Više od polovine učesnika u ovom istraživanju (51%) očekuje da kosovska Agencija za borbu protiv korupcije bude pokretačka snaga u borbi protiv društvenih pošasti modernog doba.

"Imamo broj telefona koji je besplatan: 0800/10-800 i on stoji na raspolaganju građanima od 8:00 do 16:00. Zavisno od informacije koju dobijemo, ona se prosleđuje na dalje postupanje", rekao je šef Odeljenja za istragu, razvoj i monitoring antikorupcijske strategije u Agenciji za borbu protiv korupcije Burim Sadiku.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije poručuju da su otvoreni za sve građane. Ali, jednostavan uvid u njihovu veb stranicu odaje potpuno drugačiju sliku.

"Moram da kažem da je na portalu Agencije za borbu protiv korupcije poslednja vest sa tekstom na jeziku koji je predstavljen kao srpski objavljena 14. septembra 2020. godine sa naslovom ’951 viših javnih zvaničnika će podlesti punoj kontroli imovine’. Sudeći po video kampanjama za "podizanje svesti", neko sa strane bi mogao da zaključi da na Kosovu žive samo Albanci, jer nijedan klip nema čak ni titl na srpski jezik", rekao je novinar i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović.

Iako je u Agenciji za borbu protiv korupcije upošljen prevodilac za srpski, "problemi postoje, a svaka institucija može da radi bolje", kažu njeni službenici.

"Ja se slažem sa gospodinom Goranom, što se tiče portala, da je taj deo manjkav. Ali, posao bi bio mnogo bolji ako bi imali bolju saradnju, da se prijavljuju slučajevi korupcije", kazao je viši službenik u Odeljenju za istragu, razvoj i monitoring antikorupcijske strategije Miljot Šalja.

Budući da građani uglavnom ne razumeju ulogu različitih institucija u borbi protiv korupcije i koruptivnih
aktivnosti, značajnu ulogu može da ima civilno društvo.

"Civilno društvo treba još više da radi na tome da poboljša transparentnost institucija i da se podigne svest o borbi protiv korupcije na celoj teritoriji Kosova, ne samo u ovih šest srpskih opština. Mislim da treba i civlni sektor srpske zajednice da se bavi ovom temom. Samo se još dve-tri srpske organizacije, pored naše dve (Aktiv i AC-DC), povremeno bave ovom temom", rekao je izvršni direktor NVO ACDC Dušan Radaković.

Ovo istraživanje je, u okviru projekta "Poboljšanje transparentnosti i vladavine zakona u opštinama sa većinski srpskom zajednicom" sproveo NVO Aktiv, a finansirao Biro za međunarodna pitanja narkotika i sprovođenje zakona (INL) u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC).Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022