Vesti
Društvo

Građani na severu ne plaćaju račune za struju i komunalne usluge

Građani četiri opštine na severu Kosova uglavnom ne plaćaju usluge elektrosnabdevanja, vodovoda i kanalizacije, ali ni odlaganje otpada, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta “Pitajmo sever”.
Građani na severu ne plaćaju račune za struju i komunalne usluge
Severna Mitrovica (Foto Kim)

Javne i komunalne usluge na severu Kosova bile su tema ovog projekta koji je trajao šest meseci.

U okviru projekta “Pitajmo sever”, u četiri opštine na severu Kosova rađena su istraživanja kojima se merilo stepen zadovoljstva korisnika uslugama vodovoda i kanalizacije, elektrosnabdevanjem i odlaganje otpada.

“Radili smo istraživanja sa 500 punoletnih građana na severu Kosova. Uglavnom su bila uključena domaćinsta, a na pitanja su odgovarali punoletni članovi, uglavnom ljudi koji raspolažu kućnim budžetom i koji plaćaju te usluge”, kazala je za RTV Kim rukovodilac istraživanja i novinarka Televizije Mir Sanja Sovrlić.  

Istraživanje je pokazalo da preko 80 odsto ispitanika ima dugovanja prema elektrodistribuciji.

Međutim, kada je u pitanju vodosnabdevanje i odlaganje otpada većina stanovnika na severu ni ne dobija račune.

Oko 60 odsto građana otpad odlaže na divljim deponijama, a kao razlog navode to što neće biti sankcionisani.

“Kada smo razgovarali sa nekim predstavnicima preduzeća ispostavilo se da i to plaćenje ili neplaćanje računa ima veze sa političkom situacijom” kaže Sovrlićeva.

Projekat “Pitajmo sever” je osim istraživačkog dela i stručne analize, sadržao je medijski angažman.

“Radili smo za svaku temu pojedinačno po jedan kratak TV prilog za informativni program i petominutne intervjue sa donosiocima odluka. Na kraju smo imali emisiju sa nezavisnim ekspertima i kao završni proizvod uradili smo dokumentarni film “Pitajmo sever”, objašnjava Sovrlićeva.

Transparentnost rada javnih preduzeća, učešće građana u donošenju odluka prilikom odabira direktora javnih preduzeća, kao i izrada socijalne karte jesu neke od preporuka koje su proizašle iz projekta “Pitajmo sever”.

Projekat  “Pitajmo Sever” implementirala je NVO Radio Mir, Tim za društvena istraživanja i Radio-televizija Mir, a finansijski je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).


Ostale vesti

Vučić: Tražićemo u Briselu obustavljanje radova kod Visokih Dečana
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".
  • 15.08.2020
Gužve na Merdaru, čeka se do dva sata
Na administrativnom prelazu Merdare ovog jutra prostire se kilometraska kolona vozila. Za prelazak na teritoriju Srbije čeka se do dva sata.
  • 15.08.2020
Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
  • 14.08.2020
Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020