Vesti
Društvo

Građani na severu ne plaćaju račune za struju i komunalne usluge

Građani četiri opštine na severu Kosova uglavnom ne plaćaju usluge elektrosnabdevanja, vodovoda i kanalizacije, ali ni odlaganje otpada, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta “Pitajmo sever”.
Građani na severu ne plaćaju račune za struju i komunalne usluge
Severna Mitrovica (Foto Kim)

Javne i komunalne usluge na severu Kosova bile su tema ovog projekta koji je trajao šest meseci.

U okviru projekta “Pitajmo sever”, u četiri opštine na severu Kosova rađena su istraživanja kojima se merilo stepen zadovoljstva korisnika uslugama vodovoda i kanalizacije, elektrosnabdevanjem i odlaganje otpada.

“Radili smo istraživanja sa 500 punoletnih građana na severu Kosova. Uglavnom su bila uključena domaćinsta, a na pitanja su odgovarali punoletni članovi, uglavnom ljudi koji raspolažu kućnim budžetom i koji plaćaju te usluge”, kazala je za RTV Kim rukovodilac istraživanja i novinarka Televizije Mir Sanja Sovrlić.  

Istraživanje je pokazalo da preko 80 odsto ispitanika ima dugovanja prema elektrodistribuciji.

Međutim, kada je u pitanju vodosnabdevanje i odlaganje otpada većina stanovnika na severu ni ne dobija račune.

Oko 60 odsto građana otpad odlaže na divljim deponijama, a kao razlog navode to što neće biti sankcionisani.

“Kada smo razgovarali sa nekim predstavnicima preduzeća ispostavilo se da i to plaćenje ili neplaćanje računa ima veze sa političkom situacijom” kaže Sovrlićeva.

Projekat “Pitajmo sever” je osim istraživačkog dela i stručne analize, sadržao je medijski angažman.

“Radili smo za svaku temu pojedinačno po jedan kratak TV prilog za informativni program i petominutne intervjue sa donosiocima odluka. Na kraju smo imali emisiju sa nezavisnim ekspertima i kao završni proizvod uradili smo dokumentarni film “Pitajmo sever”, objašnjava Sovrlićeva.

Transparentnost rada javnih preduzeća, učešće građana u donošenju odluka prilikom odabira direktora javnih preduzeća, kao i izrada socijalne karte jesu neke od preporuka koje su proizašle iz projekta “Pitajmo sever”.

Projekat  “Pitajmo Sever” implementirala je NVO Radio Mir, Tim za društvena istraživanja i Radio-televizija Mir, a finansijski je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).


Ostale vesti

Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020