Vesti
Društvo

Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...
Ilustracija (Foto Kontakt plus)

Cene aranžmana su uvećane za deset do petnaest odsto u odnosu na 2021. godinu, a avionske karte za oko 30 odsto, kažu u turističkoj agenciji “Sedef travel”.

Menadžer prodaje Nikola Šmigić, kaže da su ljudima u Kosovskoj Mitrovici i okolini najinteresantnije destinacije - Grčka, Crna Gora, Turska i Egipat.

Zakup desetodnevnog smeštaja u Grčkoj, tokom juna i septembra košta oko 100 evra, a u julu i avgustu od 200 do 300 evra.

Ukoliko putujete autobusom, cena povratne karte iznosi oko 70 evra.

Albansko primorje je ove godine manje interesantno srpskim turistima, jer su cene aranžmana uvećane za oko 20 odsto.

Za odlazak u Egipat potrebno je izdvojiti više novca nego prošle godine u ovo vreme, otkriva Šmigić.

„Po prvi put se dešava da u toku prodaje aranžmana cene skaču. Razlog za to je što su avio kompanije prinuđene da dižu cene karata zbog skoka cene goriva. Koliku će nadoknadu avio kompanija tražiti od putnika zavisi od cene goriva tog dana kada je let. U principu, ta nadoknada iznosi od 20 do 50 evra“, objašnjava on.

Građani Srbije žele da odmaraju i na egzotičnim mestima, pa se sve češće odlučuju da otputuju u Dominikansku Republiku, na Maldive, Šejšele, Majorku itd.

Najjeftiniji desetodnevni aranžmani za te destinacije plus avioprevoz - koštaju od 1.200 evra, pa naviše.

Građani na različite načine mogu plaćati putovanja, tvrde u agenciji “Sedef travel”.

„Kao i prethodnih godina, putnicima pružamo mogućnost plaćanja putem administrativne zabrane, bez učešća do kraja godine. Takođe, tu su i čekovi, kreditne kartice, kako god žele,“ pojašnjava Šmigić.

Građani sa Kosova i Metohije poseduju pasoše izdate od strane Koordinacione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a koji podležu viznom režimu.

To znači da su na neki način građani Kosova i Metohije hendikepirani da putuju normalno, jer je za ulazak u zemlje Evropske unije potrebno pribaviti odgovarajuću vizu.

Građani Kosovske Mitrovice nisu bili preterano raspoloženi za razgovor na ovu temu.

Oni koji su želeli da govore, rekli su samo da je potrebno izdvojiti dosta para za letovanje.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022