Vesti
Društvo

Građani Kosova ne žele promene granica

Istraživanje javnog mnjenja koje je krajem marta ove godine sproveo Nacionalni demokratski institut (NDI) pokazalo je da građani Kosova žele postizanje sporazuma sa Srbijom, ali ne po cenu promene granica Kosova, izveštava današnja Koha.
Građani Kosova ne žele promene granica
Mapa Kosova (Foto ilustracija)

Anketa je pokazala da većina ispitanika smatra da je očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova glavni prioritet u dijalogu u Briselu.

Oko 46% ispitanika je reklo da teritorijalni integritet Kosova ne treba žrtvovati u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Samo 20,6 odsto ispitanika izjavilo je da se slaže da je vredno razmotriti odustajanje od jednog dela teritorije ako to znači priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Njih 49,6% smatra da bi se potencijalna zamena teritorija pretvorila u odlazak manjinskih zajednica i time bi se oštetio multietnički karakter Kosova. 74% ispitanika je reklo da SAD i Evropska unija moraju ostati odlučni u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Čak 79 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da igraju veću ulogu u postizanju rešenja između Kosova i Srbije, a 37 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da dozvole Kosovu i Srbiji da postignu sporazum.

Anketa je takođe pokazala da je dijalog u Briselu zasenjen nezaposlenošću, korupcijom i problemom liberalizacije viza.

Liberalizacija viznog režima i zdravstvena zaštita ističu se kao glavna pitanja a anketa je takođe pokazala da postoji smanjenje javnog poverenja u rad kosovskih institucija.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020