Građani Kosova ne žele promene granica

Istraživanje javnog mnjenja koje je krajem marta ove godine sproveo Nacionalni demokratski institut (NDI) pokazalo je da građani Kosova žele postizanje sporazuma sa Srbijom, ali ne po cenu promene granica Kosova, izveštava današnja Koha.

Podeli ovaj članak sa:
 • Mapa Kosova (Foto ilustracija)

Anketa je pokazala da većina ispitanika smatra da je očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova glavni prioritet u dijalogu u Briselu.

Oko 46% ispitanika je reklo da teritorijalni integritet Kosova ne treba žrtvovati u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Samo 20,6 odsto ispitanika izjavilo je da se slaže da je vredno razmotriti odustajanje od jednog dela teritorije ako to znači priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Njih 49,6% smatra da bi se potencijalna zamena teritorija pretvorila u odlazak manjinskih zajednica i time bi se oštetio multietnički karakter Kosova. 74% ispitanika je reklo da SAD i Evropska unija moraju ostati odlučni u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Čak 79 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da igraju veću ulogu u postizanju rešenja između Kosova i Srbije, a 37 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da dozvole Kosovu i Srbiji da postignu sporazum.

Anketa je takođe pokazala da je dijalog u Briselu zasenjen nezaposlenošću, korupcijom i problemom liberalizacije viza.

Liberalizacija viznog režima i zdravstvena zaštita ističu se kao glavna pitanja a anketa je takođe pokazala da postoji smanjenje javnog poverenja u rad kosovskih institucija.

Ostale vesti

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane