Vesti
Društvo

Građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese

Stupanjem na snagu Administrativnog upustva o ambalaži i ambalažnom otpadu građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese, a neke će biti potpuno zabranjene. Ovu vest saopštio je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu na konferenciji za novinare koju je održao sa šeficom za saradnju u Ambasadi Nemačke u Prištini Verom Bauman i šefom odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Aleksandrom Bjankardijem.
Građani Kosova moraće da plaćaju plastične kese
Ilustracija (Foto Getty images)

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu rekao je na koferenciji za medije koja je održana povodom završetka Administrativnog upustva o ambalaži i ambalažnom otpadu da će tanke plastične kese od nula do 25 mikrona biti potpuno zabranjene, dok će se one od 25 do 50 mikrona naplaćivati.

„Ovo administrativno uputstvo imaće uticaj na životnu sredinu, eliminišući kasnije plastične kese i plastične flaše, kao i rukovanje ambalažom od flaša. Tanke plastične kese će biti zabranjene. Kese od 25 do 50 mikrona biće dozvoljene za upotrebu i koštaće 5 centi. Međutim, neće im biti dozvoljeno da imaju logo proizvođača“, rekao je Aljiu.

Aljiu je dodao da će građanima Kosova biti omogućeno refundiranje novca, ali da će za to trebati vremena.

“Da bi se pokrenuo sistem refundiranja i depozita, mora se izgraditi sistem koji će uključivati proizvođače, prodavce i uvoznike ambalaže, a to su plastične boce, aluminijumske limenke i staklene flaše. Ove boce su dizajnirane da drže najmanje 0,25 litara tečnosti i maksimalno 2 litre tečnosti i budu hermetički zatvorene i vodonepropusne na mestu prodaje. Ono što je isključeno iz sistema povraćaja i depozita su pakovanje mlečnih proizvoda, ambalaža za alkoholna pića, staklene tegle i kartonske kutije”, rekao je Aljiu.

Šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu Aleksandro Bjankardi kazao je da će, ukoliko bude upeha u primeni ovih pravila, za 33 odsto doći do smanjenja broja kesa za jednokratnu upotrebu.

“Evropska Unija ima čast da stoji uz vas zajedno sa Nemačkom i Kosovom u podršci razvoju i primeni ovih važnih akata o ambalaži otpada. Plastika ima ozbiljan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a ovo zagađenje se povećava. Evrospka unija preduzima korake da ubrza tranziciju i krene ka efikasnoj ekonomiji. Ako uspemo da primenimo evropska pravila, imaćemo 33 odsto smanjenje broja kesa za jednokratnu upotrebu. Pred nama je pravilna primena novih zakonskih akata i nadam se da ćemo imati dobar uticaj na Kosovo”, rekao je Bjančardi.

Šefica za saradnju u Ambasadi Nemačke u Prištini Vera Bauman navela je da je Kosovo ovim pravnim aktom napravilo korkak ka čistoj i zdravijoj sredini.

“Danas obeležavamo korak ka čistijem Kosovu koji smo postigli sa partnerima i vladom Kosova. To nije samo zakon, to je put ka društvu svesnom o plastičnim kesama. To je početak za čistije Kosovo, čestitamo Kosovu na ovom zakonskom aktu. Danas smo stvorili osnovu. Korak je mali, ali je početak. Svaka kompanija treba da počne sa primenom paketa koji se mogu lako upotrebiti. Trebamo ukolniti plastične kese. Mi imamo snagu da se odlučimo za proizvode koji su prijatni za sredinu”, rekla je Bauman.

Stupanjem na snagu Administrativnog upustva o ambalaži i ambalažnom otpadu biće zabranjena proizvodnja, uvoz i prodaja plastičnih kesa koje nisu biorazgradive.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023