Vesti
Društvo

Građani imaju važnu ulogu u sprečavanju korupcije

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 9. novembra. Istovremeno, na Kosovu je u toku nedelja borbe protiv korupcije.

Građani imaju važnu ulogu u sprečavanju korupcije
Darko Dimitrijević u razgovoru sa predstavnicima NVO

Brojne nevladine organizacije na današnji dan ukazuju na problem korupcije u društvu.

Organizacija „Human“, iz Peći sprovodi kampanju podizanja svesti građana da prijavljuju slučajeve korupcije.

„Naš glavni cilj je da podignemo svest kod građana, da ih informišemo o zakonima, njihovim pravima i obavezama. Da ih podstičemo da prijave korupciju i svaku drugu negativnu pojavu i tako doprinesu dobrobiti društva. Korupcija je prisutna svuda u svetu. Građani misle da je sve korumpirano. Tačno je donekle, ali ima puno funkcionera i uticajnih ljudi koji nisu korumpirani. Ima i pojedinaca i grupa u okviru institucija koji pokušavaju da zloupotrebe svoje funkcije“, rekao je u emisiji „Otvoreno o svemu“ Radio Goraždevca izvršni direktor NVO "Human" Samir Zajmi. 

U suzbijanju korupcije najveću ulogu imaju građani. Njihova percepcija i shvatanje problema je veoma važna, dodao je Anduen Krasnići iz NVO „Human“.

„Sprovodimo ankete sa građanima o vladavini prava, drugim problemima, ali i o korupciji. Kosovo je na 104 mestu na listi od 200 zemalja koje su korumpirane. Korupcija je uglavnom prisutna u siromašnim zemljama, koje nemaju jake institucije. Raznim aktivnostima i anketama pozivali smo građane da sarađuju sa institucijama i da prijave kada vide da negde nema vladavine prava. Da prijave ako vide da se nešto ne radi kako je isplanirano projektom. Da građani budu aktivni kada vide da stvari ne idu ispravnim tokom“, rekao je on.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 2003. godine kada je Generalna skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na ovaj problem i potrebu svakodnevne borbe protiv njega.

 Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022