Vesti
Društvo

Gračanica: Zemljište za novu školu u Kišnici

Opština Gračanica planira da dodeli na korišćenje zemljište za izgradnju nove škole u Kišnici. Prošle godine odobreno je 50 ari placa, iako radovi još nisu počeli, sada je zatraženo dodatnih 80 za terene i pomoćne objekte.
Gračanica: Zemljište za novu školu u Kišnici
Osnovna škola u Kišnici (Foto Kim)

Osnovna škola u Kišnici broji oko 140 đaka albanske nacionalnosti. Zgrada je u prilično lošem stanju, te je planirano da se postojeća sruši, a da opština Gračanica izdvoji opštinsko zemljište za izgradnju nove zgrade i sportskih terena.

Problem je što je opština za tu namenu planirala da izdvoji oko 50 ari zemljišta, ali je Ministarstvo administracije i lokalne samouprave opštini poslalo projekat za koji je potrebno da se izdvoji dodatnih 80 ari opštinskog zemljišta.

Pojedini odbornici opštine Gračanica su na vanrednoj sednici skupštine postavili pitanje da li je malom mestu, kao što je Kišnica, potrebna škola sa tolikim kapacitetima.

„Očigledno je neko želeo da teret odgovornosti prebaci na ovaj dom. Da ovaj dom nije kriv ide u prilog činjenica da smo mi već odobrili 50 ari koliko je po svim nekim statistikama sasvim realno za Kišnicu“, kazao je Vidak Ristović, odbornik „Vidovdana“.

„Mi nismo protiv da se izgradi škola, jer je naša odluka iz ranijeg perioda već doneta. Problem je što projekta ima, a nema para niti to ko će da izvodi radove“, kazao je Goran Lazić, odbornik Saveza kosovskih Srba.

Direktor ove škole u Kišnici Vizir Bitući kaže da se nadaju da će se ovaj problem što skorije rešiti jer učenici ne mogu da borave u takvim uslovima.

„Zgrada je u jako lošem stanju, ovo ne liči na školu. Sagrađena je još pedesetih godina. Po svim standardima učenici ne mogu da borave u ovakvoj školi“, rekao je direktor.

Nova škola moraće da sačeka jer je na vanrednoj sednici skupštine opštine doneta odluka da se najpre formira komisija koja bi trebalo da utvrdi stanje na terenu. O samom predlogu dodele parcele i njene veličine raspravljaće se tek nakon utvrđivanja činjenica.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021