Vesti
Društvo

Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci

Utorkom i petkom, kada su pijačni dani u Gračanici, jedan deo uređenog malenog prostora pored Gračanke ujedno služi i kao parking za vozila. Ovo je, kako prodavci navode, veliki problem zbog korisnog prostora, ali i zbog higijene.
Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci
Automobili i štandovi u Gračanici (Foto Kim)

Izduvni gasovi mogu negativno da utiču na kvalitet ponuđenih proizvoda, kaže Jovica Milatović iz Gračanice koji prodaje na ovoj pijaci svakog utorka i petka.

“To nam jako smeta jer, pre svega, nije higijenski. Na primer, sir koji je izložen, može da se zagadi izduvnim gasovima“, navodi Milatović.

Probleme prodavcima na pijaci stvaraju i vozači koji tu ostavljaju svoje automobile kao na parkingu. Parkirana vozila dodatno zauzimaju ionako nedovoljan prostor na kome je smeštena gračanička pijaca.

“Na pijaci ima i par firmi čiji se radnici redovno parkiraju i stvaraju gužvu, ne možemo da izložimo robu kako treba. Ovaj problem bi trebalo da reguliše opština, da zabrani parkiranje makar utorkom i petkom“, kaže korisnik tezge na ovoj pijaci iz Gornje Gušterice Zoran Vasić.

Direktor za urbanizam i prostorno planiranje u Opštini Gračanica Dejan Jovanović kaže da postoji plan za rešenje ovog problema u 2017. godini. Očekuje se izgradnja obilaznice oko ovog mesta i zatvaranje glavne ulice za saobraćaj. Time će, kako očekuje, biti rešen i problem parkiranja na pijaci.

“Plan je da bude izgrađena saobraćajna obilaznica oko Gračanice u saradnji sa ministarstvom za infrastrukturu. Nakon toga će biti izgrađena pešačka zona i problem će biti rešen. Što se tiče parkiranja, policija je svih ovih godina trebalo da sankcioniše nesavesne vozače“, kaže Jovanović.

U policiji u Gračanici nismo mogli da dobijemo nikakav odgovor na ovaj komentar jer nadležni danas nisu želeli pred kamere.

Pijaca kao mesto za trgovinu i druženje

Iako je ponuda na gračaničkoj pijaci vrlo raznovrsna, najviše se kupuju domaća jaja, sir i mleko.

Pet do sedam jaja može se kupiti za evro, dok je litar domaćeg kravljeg mleka 75 dinara. Kilogram sira košta od 300 do 400 dinara.

Proizvodi na pijaci su uglavnom malo skuplji u odnosu na markete, ali je kupcima važniji kvalitet od cene.

“Znam da kupujem domaće proizvode i zato mi ne smeta ako je skuplje nego u prodavnicama. U radnjama ne možete da znate da li je proizvod napravljen veštački“, rekao nam je Dragan Stešević iz Lipljana.

Nije redak slučaj da stanovnici centralnog Kosova posete pijacu u Gračanici iz razonode. Pojedini kažu da ponekad dođu samo da bi prošetali i porazgovarali sa ljudima.Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020