Vesti
Društvo

Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci

Utorkom i petkom, kada su pijačni dani u Gračanici, jedan deo uređenog malenog prostora pored Gračanke ujedno služi i kao parking za vozila. Ovo je, kako prodavci navode, veliki problem zbog korisnog prostora, ali i zbog higijene.
Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci
Automobili i štandovi u Gračanici (Foto Kim)

Izduvni gasovi mogu negativno da utiču na kvalitet ponuđenih proizvoda, kaže Jovica Milatović iz Gračanice koji prodaje na ovoj pijaci svakog utorka i petka.

“To nam jako smeta jer, pre svega, nije higijenski. Na primer, sir koji je izložen, može da se zagadi izduvnim gasovima“, navodi Milatović.

Probleme prodavcima na pijaci stvaraju i vozači koji tu ostavljaju svoje automobile kao na parkingu. Parkirana vozila dodatno zauzimaju ionako nedovoljan prostor na kome je smeštena gračanička pijaca.

“Na pijaci ima i par firmi čiji se radnici redovno parkiraju i stvaraju gužvu, ne možemo da izložimo robu kako treba. Ovaj problem bi trebalo da reguliše opština, da zabrani parkiranje makar utorkom i petkom“, kaže korisnik tezge na ovoj pijaci iz Gornje Gušterice Zoran Vasić.

Direktor za urbanizam i prostorno planiranje u Opštini Gračanica Dejan Jovanović kaže da postoji plan za rešenje ovog problema u 2017. godini. Očekuje se izgradnja obilaznice oko ovog mesta i zatvaranje glavne ulice za saobraćaj. Time će, kako očekuje, biti rešen i problem parkiranja na pijaci.

“Plan je da bude izgrađena saobraćajna obilaznica oko Gračanice u saradnji sa ministarstvom za infrastrukturu. Nakon toga će biti izgrađena pešačka zona i problem će biti rešen. Što se tiče parkiranja, policija je svih ovih godina trebalo da sankcioniše nesavesne vozače“, kaže Jovanović.

U policiji u Gračanici nismo mogli da dobijemo nikakav odgovor na ovaj komentar jer nadležni danas nisu želeli pred kamere.

Pijaca kao mesto za trgovinu i druženje

Iako je ponuda na gračaničkoj pijaci vrlo raznovrsna, najviše se kupuju domaća jaja, sir i mleko.

Pet do sedam jaja može se kupiti za evro, dok je litar domaćeg kravljeg mleka 75 dinara. Kilogram sira košta od 300 do 400 dinara.

Proizvodi na pijaci su uglavnom malo skuplji u odnosu na markete, ali je kupcima važniji kvalitet od cene.

“Znam da kupujem domaće proizvode i zato mi ne smeta ako je skuplje nego u prodavnicama. U radnjama ne možete da znate da li je proizvod napravljen veštački“, rekao nam je Dragan Stešević iz Lipljana.

Nije redak slučaj da stanovnici centralnog Kosova posete pijacu u Gračanici iz razonode. Pojedini kažu da ponekad dođu samo da bi prošetali i porazgovarali sa ljudima.Ostale vesti

Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020