Vesti
Društvo

Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci

Utorkom i petkom, kada su pijačni dani u Gračanici, jedan deo uređenog malenog prostora pored Gračanke ujedno služi i kao parking za vozila. Ovo je, kako prodavci navode, veliki problem zbog korisnog prostora, ali i zbog higijene.
Gračanica: Vozila smetaju prodavcima na pijaci
Automobili i štandovi u Gračanici (Foto Kim)

Izduvni gasovi mogu negativno da utiču na kvalitet ponuđenih proizvoda, kaže Jovica Milatović iz Gračanice koji prodaje na ovoj pijaci svakog utorka i petka.

“To nam jako smeta jer, pre svega, nije higijenski. Na primer, sir koji je izložen, može da se zagadi izduvnim gasovima“, navodi Milatović.

Probleme prodavcima na pijaci stvaraju i vozači koji tu ostavljaju svoje automobile kao na parkingu. Parkirana vozila dodatno zauzimaju ionako nedovoljan prostor na kome je smeštena gračanička pijaca.

“Na pijaci ima i par firmi čiji se radnici redovno parkiraju i stvaraju gužvu, ne možemo da izložimo robu kako treba. Ovaj problem bi trebalo da reguliše opština, da zabrani parkiranje makar utorkom i petkom“, kaže korisnik tezge na ovoj pijaci iz Gornje Gušterice Zoran Vasić.

Direktor za urbanizam i prostorno planiranje u Opštini Gračanica Dejan Jovanović kaže da postoji plan za rešenje ovog problema u 2017. godini. Očekuje se izgradnja obilaznice oko ovog mesta i zatvaranje glavne ulice za saobraćaj. Time će, kako očekuje, biti rešen i problem parkiranja na pijaci.

“Plan je da bude izgrađena saobraćajna obilaznica oko Gračanice u saradnji sa ministarstvom za infrastrukturu. Nakon toga će biti izgrađena pešačka zona i problem će biti rešen. Što se tiče parkiranja, policija je svih ovih godina trebalo da sankcioniše nesavesne vozače“, kaže Jovanović.

U policiji u Gračanici nismo mogli da dobijemo nikakav odgovor na ovaj komentar jer nadležni danas nisu želeli pred kamere.

Pijaca kao mesto za trgovinu i druženje

Iako je ponuda na gračaničkoj pijaci vrlo raznovrsna, najviše se kupuju domaća jaja, sir i mleko.

Pet do sedam jaja može se kupiti za evro, dok je litar domaćeg kravljeg mleka 75 dinara. Kilogram sira košta od 300 do 400 dinara.

Proizvodi na pijaci su uglavnom malo skuplji u odnosu na markete, ali je kupcima važniji kvalitet od cene.

“Znam da kupujem domaće proizvode i zato mi ne smeta ako je skuplje nego u prodavnicama. U radnjama ne možete da znate da li je proizvod napravljen veštački“, rekao nam je Dragan Stešević iz Lipljana.

Nije redak slučaj da stanovnici centralnog Kosova posete pijacu u Gračanici iz razonode. Pojedini kažu da ponekad dođu samo da bi prošetali i porazgovarali sa ljudima.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021