Vesti
Društvo

Gračanica: Uzurpatori u stanovima do proleća

Opština Gračanica je uz pomoć Policije Kosova i pripadnika specijalne jedinice ROSU pokušala da iseli porodice koje nelegalno borave u stambenim jedinicama na Padalištu u Gračanici.
Gračanica: Uzurpatori u stanovima do proleća
Zgrada na Padalištu (Foto Radio Gračanica)

Nelegalni stanari ovih objekata su prepodnevne sate proveli zaključani u svojim stanovima, a svojim automobilima blokirali su prilaze zgradama.

Uzurpatori su poručili da neće napustiti svoje domove i pomoć potražili od premijera Srbije Aleksandra Vučića. Na ulazu jedne od zgrada istaknut je transparent sa porukom „Vučiću pomozi“.

Uzurpatori će u stanovima ipak ostati do aprila naredne godine, jer su nadležni organi odložili iseljavanje.

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Slobodan Petrović izrazio je zabrinutost zbog situacije na Padalištu, a postupke opštinskih organa ocenio kao suvišne.

U pisanoj izjavi medijima Petrović je istakao da je „neshvatljivo da Opština nije pronašla način za rešavanje ove situacije“.

Petrović zahteva od opštinskih vlasti da ne „koriste prisilne mere nad svojim građanima“, i da pronađu rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

Od 20 stanova na Padalištu uzurpirano je još 11.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021