Vesti
Društvo

Gračanica: Usvojen Godišnji izveštaj o radu DNKiM

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) je održalo redovnu sednicu Skupštine na kojoj je usvojen Godišnji izveštaj o radu ovog udruženja i odlučeno da se izbori za predsednika DNKiM održe u drugoj polovini ili krajem februara naredne godine.

Gračanica: Usvojen Godišnji izveštaj o radu DNKiM
Godišnja sednica Skupštine DNKiM (Foto Kim)

Novinarka i članica Izvršnog odbora Olivera Radić je otvorila sednicu navodima da je DNKiM u proteklih godinu dana bilo veoma aktivno i pored problema u vezi sa nekompletnim rukovodstvom.

"Zalagali smo se za bolji položaj, ukazivali na kršenje prava novinara, obavljali naše redovne aktivnosti kada je u pitanju podsećanje na otete i ubijene kolege", rekla je ona.

Radićeva je zatim ukratko predstavila godišnji izveštaj o radu DNKiM.

"Izbornu skupštinu DNKiM održali smo 11. decembra 2021. i izabrali smo novo rukovodstvo. Za predsednika je izabran Darko Dimitrijević koji je, nekoliko meseci kasnije, podneo ostavku. Uručen je i Beli i Crni božur za najboju i najlošiju saradnju sa medijima. Ove godine, 3. maja smo deveti put postavili ploču na mestu otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Septembra meseca je v.d. predsednica DNKiM Zorica Vorgučić podnela ostavku i napustila Izvršni odbor. Oktobra meseca smo organizovali skup podrške Džulijanu Asanžu", navela je ona.

Društvo novinara Kosova i Metohije godišnje izda oko tridesetak saopštenja za javnost, reagujući na razne napade i kršenja prava novinara.

Nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja, usvojen je predlog da se godišnja skupština DNKiM od sledeće godine održava sedam dana pre godišnje skupštine UNS-a u Beogradu, a zbog prethodnog usvajanja Izveštaja o radu od strane članova DNKiM.

Skupština DNKiM je naložila izvršnom odboru da najkasnije do kraja januara naredne godine raspiše izbore za predsednika, kako bi se oni potom održali u predviđenom roku, polovinom ili krajem februara.

Godišnje novinarske nagrade

Društvo novinara Kosova i Metohije raspisalo je konkurs za novinarske nagrade za 2022. godinu koji traje do 30. decembra u ponoć. Ove nagrade su usmerene na vrednovanje i podsticanje profesionalizma i kvaliteta novinarskog rada.

Nagrade se dodeljuju za najbolje novinarsko ostvarenje u tri kategorije: televizijsko novinarstvo, novinarstvo na radiju i novinarstvo u štampi.

"U sve tri kategorije ravnopravno se može kandidovati i uređivanje. Za nagrade mogu da budu predlagani i da konkurišu i novinari koji nisu članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu, ukoliko žive i rade na Kosovu. U svakoj kategoriji biće dodeljena po jedna nagrada", objasnila je sekretarka Udruženja novinara Srbije Jelena Marković.

Konkurs za godišnje novinarske nagrade DNKiM je raspisan u saradnji sa Misijom OEBS na Kosovu.

DNKiM za narednu godinu planira intenziviranje rada u vezi sa izgradnjom Novinarskog doma u Gračanici, obilazak svih srpskih redakcija na Kosovu i identifikaciju problema, te rad sa mladim kolegama i povećanje broja članova.Ostale vesti

Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija
Studenti više fakulteta večeras su sa protesta u centru Beograda najavili da će se zbog fracusko-nemačkog plana za Kosovo okupiti na blokadama državnih institucija, koje su za petak, 24. mart najavile parlamentarne stranke okupljene kao „Državotvorna opozicija“.
  • 21.03.2023
Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023