Gračanica uskoro bez vode?

Nivo vode u Gračaničkom jezeru se od nekadašnjih 28 miliona kubnih metara smanjio do 2 miliona. Na mestima gde je nekada bilo vode sada je samo ispucala zemlja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Gračaničko jezero (Foto KIM)

Velika potrošnja, nedovoljno padavina i temperature iznad proseka tokom jeseni i zime uticali na smanjenje nivoa vode u Gračaničkom jezeru. To je dovelo i do učestalijih restrikcija vode u domaćinstvima koje se snabdevaju preko sistema Badovac.Vidljivo je da se voda u jezeru povukla 150 do 200 metara. Tamo gde je nekad bila voda, sada je ispucala zemlja.

Da je situacija ozbiljna potvrđuju i u Direkciji za vodu u Prištini.

“Voda u jezeru Badovac u ovom periodu, zbog viših temperatura, u opadanju i trenutno je 13 metara ispod maksimalne kvote. Kad je jezero na maksimalnoj kvoti ono sadrži 28 miliona kubnih metara vode. Međutim, trenutno ima upotrebljive vode samo 2 miliona kubnih metara, što znači da stanje u jezeru nikada nije bilo lošije nego što sad”, kaže za KIM radio portparol direkcije Arijeta Mjeku Azizi.


Domaćinstva u Gračanici i okolnim selima svakodnevno se suočavaju sa restrikcijama. Vode ima samo u periodu od 10 do 16 sati pa je sve više onih koji kupuje cisterne ili u svojim dvorištima kopaju bunare za vodu.

Građani kažu da se voda za piće uglavnom kupuje, a za spremanje hrane i tuširanje sakuplja po buradima i flašama.

Zbog višečasovnih restrikcija otežan je i rad zdravstvenih ustanova u Gračanici. Najgore je na Odeljenju stomatologije gde je aparatima potrebna voda, kaže za KIM radio direktor Doma zdravlja u Gračanici dr Aleksa Andrejević.

Rešenje za problem vodosnabdevanja ima, tvrde u Vodovodu u Prištini, ali će njegova realizacija dosta koštati i trajti nekoliko godina. Do tada će u Gračanici i okolnim mestima biti restrikcija, kaže Arijeta Mjeku Azizi.

„To je zato što imamo zastareli sistem. Mi trenutno pregovaramo i sa lokalnim i centralnim vlastima o merama koje bismo preduzeli za punjenje jezera Badovac iz sistema Gazivode, kako ne bi upali u neku krizu sa pijaćom vodom. Trenutno vršimo zajedničke pripreme sa ekipom “Ibar Lepenac”.

Ekipe preduzeća Ibar Lepenac su već na terenu, kanali se u pojedinim delovima Čaglavice čiste, ali da bi se povezivanje sa sistemom Gazivode do brane Gračaničkog jezera sprovelo treba promeniti zastarele cevi, koje koštaju 3 miliona evra. I to je samo kratkoročno rešenje, dugoročno rešenje bilo bi, prema rečima Mjeku Azizi, izgradnja Fabrike za preradu vode, ali će taj proces trajati naredne dve godine.

„Mi smo više zainteresovani za sistem nove fabrike za preradu vode u mestu Orlović. Fabrika će početi sa izgradnjom ove godine a biće završena 2016. Od 2016 godine građani Gračanice, Čaglavice i drugih zona snabdevaće se dvadeset i četiri sata dnevno narednih trideset godina”, rekla je Mjeku Azizi.

U Prištini restrikcije duže

Veći deo glavnog grada Kosova se takođe suočava sa restrikcijama vode, kaže portparol Direkcije za vodu u Prištini. Građani koji su povezani na sistem Badovac su najpogođeniji.

“Restrikcija ima dva puta dnevno i to u periodu od 10 pre podne do 17 časova, kao i od 22 sata do 6 satu ujutro. Ostala naselja koja se vodom snabdevaju iz vodovodnog sistema Batlava, restrikcije imaju samo u periodu od 23 sata do 5 sati ujutro”, kazala je Arijeta Mjeku Azizi.
Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane