Vesti
Društvo

Gračanica: Uskoro 4 nove učionice u OŠ „Kralj Milutin“

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položio je kamen-temeljac za izgradju aneksa osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici. Očekuje se da četiri nove učionice budu završene do početka školske godine.
Gračanica: Uskoro 4 nove učionice u OŠ „Kralj Milutin“
Polaganje kamena temeljca (Foto Kim)

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je uz prisustvo direktora opštinskih odeljenja, učitelja, nastavnika i profesora položio kamen-temeljac za izgradju aneksa OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici.

„I ove godine želimo da gradimo, da ulažemo u naša školstva. Naše školstvo znači siguran opstanak na ovim prostorima, moramo da stvorimo najbolje moguće uslove za školovanje naše dece“, naveo je Popović.

Popović je kazao da je ideja školskog rukovodstva da omladina dobije pristojne uslove za obrazovanje.

„Ovim proširenjem omladina će dobiti adekvatan prostor za obrazovanje. Isto tako računamo da će početkom naredne godine biti završen i Srednjoškolski centar u Lapljem Selu“, kazao je Popović.

Osnovna škola „Kralj Mlutin“ u Gračanici od 1999. godine funkcioniše u jako lošim uslovima, pored osnovne, nastavu u toj školi pohađaju i dve srednje škole, Medicinska i Građevinsko-saobraćajna. Nastava se odvija u tri smene, pa su osnovci, naročito u zimskom periodu u školi ostajali i do mraka.

Direktor srednje Medicinske škole Miodrag Živić kaže da je dodatni prostor bio neophodan.

„Ovakav jedan prostor je bio neophodan. Puno nam znači izgradnja dodatnih učionica, za bolje učenje, za bolju edukaciju naše dece. Dobićemo 4 nove učionice, stare će biti renovirane, a radiće se i sala“, istakao je Živić.

Zadovoljstvo nije krio ni jedan od najstarijih učitelja u ovoj školi Ljubomir Maksimović.

„Radujem se što je ova škola najzad dobila dodatni prostor kako bi se upotpunilo ono što nedostaje, a to je da se rađa više dece, da u narednim godinama broj dece bude dupliran, jer znate, `obrazovanje je stub`. Ja ću reći jednu definiciju `koreni obrazovanja su gorki, ali su zato plodovi slatki`, jer ako nema obrazovanja na teritoriji KiM neće biti ni opstanka za sve nas na Kosovu“, kazao je Maksimović.

Ovaj projekat, pored izgradnje novih učionica, predviđa i renoviraje već postojaćih kao i rekonstrukciju fiskulturne sale. Sredstva za ovaj projekat u visini od 330.000 evra obezbeđena su iz lokanog budžeta.

 Ostale vesti

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020