Vesti
Društvo

Gračanica: Uručena priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022. godine“

Dodela priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022“ je prvi put održana ove godine u galeriji Doma kulture "Gračanica" sa ciljem da se uticaj žena učini vidljivijim. Damama koje su, prema oceni Turističke organizacije i Opštine, postigle zapažen uspeh dodeljena su priznanja za doprinose u različitim segmentima društva.
Gračanica: Uručena priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022. godine“
Dodela priznanja u Gračanici (Foto Kim)

Veče u gračaničkom Domu kulture je otvoreno muzičko-poetskim programom „Muzika stiha“. Poeziju je govorio profesor na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću Boško Milovanović, dok je za muzički deo bio zadužen pijanista Petar Ilić, takođe profesor Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici).

Dodela priznanja „Cvet upeha za ženu 2022“ je podsticaj ženama koje se uspešno nose sa svakodnevnim izazovima, kao i dodatna motivacija za dame koje su na korak do odluke da se otisnu u svet društveno aktivnih žena.

Direktorica Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić je kazala da se dodelom priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022. godine“, "podsećamo svih dama koje su radom i inovativnošću dale izuzetan doprinos razvoju društva, da ih podstaknemo da sa njim nastave, ali i da ohrabrimo druge da slede njihov primer".

„Svi znamo da 8. marta slavimo žene, one koje su bile pre nas i dale nam glas koji koristimo, kako bismo nastavile da se borimo za jednakost, kao i one što će tek doći. Sva prava koja su do sada osvojena, osvojena su našim zajedničkim snagama. Hajde da danas sumiramo naša dostignuća i zacrtamo nove, više ciljeve. I to ne iz žudnje za dominatnošću i istovetnošću, već ravnopravnošću. To je taj balans ka kome treba težiti.“, kazala je ona.

Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica, svojim sugrađankama je čestitala Međunarodni dan žena, istakavši da je pozicija žene na čelu ove lokalne samouprave "čast, ali i dužnost, te obaveza".

“Danas, na Dan žena, naša opština ukazuje priznanje damama koje na poseban način doprinose razvoju naše opštine i slobode ličnosti nezavisne žene u svim društvenim sferama. Presrećna sam što tri cveta i povelja priznanja zahvalnosti idu u prave ruke. Budite ponosne na sebe, svoj rad, čuvajte svoje vrednosti koje ste zaslužile svojim radom i budite ponosne na sebe, koračajte napred. Ja sam tu, kao vaša predsednica, da budem iza vas, da vam budem podrška i pružam vam ljubav”, rekla je ona.

Za najuspešnije žene ove lokalne samouprave proglašene su: Aleksandra Dimitrijević koja je viša pravna savetnica u Kancelariji Ombudsmana u Gračanici, Radmila Miljković - profesorka srpskog jezika i književnosti, te Maja Todić, akademska slikarka i radnica Doma kulture “Gračanica”.

Dimitrijevićeva se zahvalila Udruženju žena „Avenija“ na nominaciji, a predsednici opštine Ljiljani Šubarić na ustanovljenju ove nagrade.

„Na jedan poseban način ovo predstavlja priznanje za sve žene i htela bi da ga posvetim svim ženama kojima sam dosadašnjim radom pomagala“, rekla je ona.

Radmila Miljković je kazala da će ova nagrada svim ženama pružiti dodatnu motivaciju i satisfakciju za budući rad, bez obzira čime se one bave.

„Ovo je samo vetar u leđa da budem što bolja, vrednija, kreativnija u svom radu. A kako možemo biti bolji, tako što smo, zapravo, ispunjeni ljubavlju. Od ljubavi sve potiče, treba da volite ono što radite i da posedujete zaista dobru energiju koja vas podstiče“, kazala je ona.

Maja Todić se zahvalila Opštini Gračanica na nominaciji.

„Kultura je zaista jedan od najbitnijih segmenata u društvu i obrazovanju mladih naraštaja. Kultura je naš identitet i njome se predstavljamo u svetu. Još jednom hvala i trudiću se da i dalje zaslužim ovu nagradu i da Gračanicu predstavljam u njenim najlepšim bojama“, navela je ona.

Nagrade i priznanja su uručene ženama koje su radom i inovativnošću dale izuzetan doprinos u oblastima politike, preduzetništva, prava, socijalne i zdravstvene zaštite, javnog informisanja, informaciono-komunikacione tehnologije, kulture, nauke i tehnološkog razvoja, sporta, obrazovanja i vaspitanja, civilnog društva i bezbednosti. Specijalna priznanja dodeljena su i Gordani Toskić, Mariji Đorđević, Mili Mihajlović, Aleksandri Blanuši, Mileni Krstić, Azizi Ramić, Mirjani Ristić, Mirjani Stefanović Spasić, Dragani Marinković, Aleksandri Sekulić.

Na večerašnjoj svečanosti dodeljene su i nagrade deci koja su pobedila na literarnom i konkursu za najkreativnju čestitku “Žena kojoj se divim“, a koja su svojim radom doprinela i danas održanom humanitarnom bazaru „Žena ženi“. Pobedu za najlepšu čestitku odnela je Anja Arsić iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini, pobednica za najlepši stih je Staša Stanojević iz OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, a specijalno priznanje dodeljeno je Uni Blanuši za poseban doprinos humanitarnom bazaru „Žena ženi“.  

Dodelu priznanja „Cvet uspeha za žene 2022“ organizovala je Turistička ogranizacija Gračanice na inicijativu predsednice ove lokalne samouprave prof. dr Ljiljane Šubarić.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022