Vesti
Društvo

Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja u Gračanici u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Lekari savetuju da je vakcinacija protiv gripa najefikasnija mera primarne prevencije.
Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa
Ilustracija (Foto Kim)

U Domu zdravlja Gračanica dopremljena je dovoljna količina vakcine protiv gripa. Ukupno je stiglo 480 doza. Od toga je 130 namenjeno zdravstvenim radnicima. Od 22. do 31. oktobra ukupno je vakcinisano 211 osoba.

“Vakcina je četvorovalentna, što znači da su u njenom sastavu ušla dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B. Tako da mi očekujemo mnogo jači imunološki odgovor. Neko optimalno vreme za sticanje imuniteta od trenutka primanja vakcine je dve do tri nedelje”, objašnjava dr Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine.

Ona napominje da imunitet otprilike traje od šest do 12 meseci, što znači da je potrebno da pacijenti svake godine prime vakcinu protiv gripa i to iz dva razloga.

“Prvi je što titar cirkulišućih antitela, to jest zaštitnih antitela u cirkulaciji opada, a drugi je što virus influence podleže stalnim mutacijama, pa se očekuje da će sledeće godine biti neki drugi virus u opticaju”, ističe dr Vuksanović.

Napominje da je vakcina protiv gripa namenjena svim uzrastima. Mogu se vakcinisati i deca starija od šest meseci, kao i pacijenti duboke starosti. “Vakcinu mogu da prime trudnice i dojilje. Nema kliničkih dokaza da je izazvala neželjene efekte na plod ili samu trudnicu”, kaže dr Vuksanović.

“Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije Službenog glasnika Republike Srbije ova vakcinacija je predviđena kao obavezna za sve zdravstvene radnike. Međutim, mogu da se vakcinišu svi koji smatraju da im je vakcina neophodna, koja će im pomoći da što bezbolnije preleže grip. Obuhvaćeni su hronični bolesnici, pacijenti oslabljenog imuniteta koji su pod imunosupresivnom terapijom, malignitetima, dijabetičari, hipertoničari, bukvalno svi”, objašnjava ona.

Glavni tehničar službe za polivalentnu patronažu i službu kućnog lečenja Vladimir Petković, kaže da ova služba nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima vakcinu daje i u kućnim uslovima.

“Imamo spisak pacijenata koji su nepokretni ili teško pokretnih zbog bolesti ili starosti, kojima ćemo vakcinu davati u kućnim uslovima, kako bismo im olakšali da ne dolaze ovde, već će naše službe izaći na teren”, kaže Petković.

On napominje da je odziv meštana za primanje vakcine protiv sezonskog gripa dobar.

“Dom zdravlja Gračanica ima spisak redovnih korisnika koji svake godine primaju vakcinu i oni se pozivaju za vakcinaciju. U večini slučajeva su to hronični bolesnici, ali je odziv svakako dobar i iz godine u godinu je sve veći”, kaže on.

I dok ima onih meštana koji znaju da je prevencija od pojave sezonskog gripa upravo vakcinacija, neki pribegavaju da se od gripa štite prirodnim putem, a pojedini ističu i svoju nemarnost.

“Ne vakcinišem se, ali preporučujem pošto je sezona gripa. Pre svega za ugrožene delove populacije, hronične bolesnike, starije ljude i ostale koji su eventualno u riziku da obole od gripa”, kaže Mila Bogićević.

“Do sada se supruga i ja nismo vakcinisali. Malo je to zbog naše nemarnosti, malo zbog straha”, Dimitrije Savić.

“Nisam se vakcinisala protiv sezonskog gripa. Od prehlada se štitimo tako što unosimo puno voća, vitamin, čajeva”, objašnjava Dijana Milkić.

Lekari apeluju na meštane da je vakcinacija jedini pravi način imunizacije.

 Ostale vesti

Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020
Isplata od 100 evra počinje sutra
Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje sutra, u ponedeljak 26. maja.
  • 24.05.2020