Vesti
Društvo

Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja u Gračanici u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Lekari savetuju da je vakcinacija protiv gripa najefikasnija mera primarne prevencije.
Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa
Ilustracija (Foto Kim)

U Domu zdravlja Gračanica dopremljena je dovoljna količina vakcine protiv gripa. Ukupno je stiglo 480 doza. Od toga je 130 namenjeno zdravstvenim radnicima. Od 22. do 31. oktobra ukupno je vakcinisano 211 osoba.

“Vakcina je četvorovalentna, što znači da su u njenom sastavu ušla dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B. Tako da mi očekujemo mnogo jači imunološki odgovor. Neko optimalno vreme za sticanje imuniteta od trenutka primanja vakcine je dve do tri nedelje”, objašnjava dr Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine.

Ona napominje da imunitet otprilike traje od šest do 12 meseci, što znači da je potrebno da pacijenti svake godine prime vakcinu protiv gripa i to iz dva razloga.

“Prvi je što titar cirkulišućih antitela, to jest zaštitnih antitela u cirkulaciji opada, a drugi je što virus influence podleže stalnim mutacijama, pa se očekuje da će sledeće godine biti neki drugi virus u opticaju”, ističe dr Vuksanović.

Napominje da je vakcina protiv gripa namenjena svim uzrastima. Mogu se vakcinisati i deca starija od šest meseci, kao i pacijenti duboke starosti. “Vakcinu mogu da prime trudnice i dojilje. Nema kliničkih dokaza da je izazvala neželjene efekte na plod ili samu trudnicu”, kaže dr Vuksanović.

“Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije Službenog glasnika Republike Srbije ova vakcinacija je predviđena kao obavezna za sve zdravstvene radnike. Međutim, mogu da se vakcinišu svi koji smatraju da im je vakcina neophodna, koja će im pomoći da što bezbolnije preleže grip. Obuhvaćeni su hronični bolesnici, pacijenti oslabljenog imuniteta koji su pod imunosupresivnom terapijom, malignitetima, dijabetičari, hipertoničari, bukvalno svi”, objašnjava ona.

Glavni tehničar službe za polivalentnu patronažu i službu kućnog lečenja Vladimir Petković, kaže da ova služba nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima vakcinu daje i u kućnim uslovima.

“Imamo spisak pacijenata koji su nepokretni ili teško pokretnih zbog bolesti ili starosti, kojima ćemo vakcinu davati u kućnim uslovima, kako bismo im olakšali da ne dolaze ovde, već će naše službe izaći na teren”, kaže Petković.

On napominje da je odziv meštana za primanje vakcine protiv sezonskog gripa dobar.

“Dom zdravlja Gračanica ima spisak redovnih korisnika koji svake godine primaju vakcinu i oni se pozivaju za vakcinaciju. U večini slučajeva su to hronični bolesnici, ali je odziv svakako dobar i iz godine u godinu je sve veći”, kaže on.

I dok ima onih meštana koji znaju da je prevencija od pojave sezonskog gripa upravo vakcinacija, neki pribegavaju da se od gripa štite prirodnim putem, a pojedini ističu i svoju nemarnost.

“Ne vakcinišem se, ali preporučujem pošto je sezona gripa. Pre svega za ugrožene delove populacije, hronične bolesnike, starije ljude i ostale koji su eventualno u riziku da obole od gripa”, kaže Mila Bogićević.

“Do sada se supruga i ja nismo vakcinisali. Malo je to zbog naše nemarnosti, malo zbog straha”, Dimitrije Savić.

“Nisam se vakcinisala protiv sezonskog gripa. Od prehlada se štitimo tako što unosimo puno voća, vitamin, čajeva”, objašnjava Dijana Milkić.

Lekari apeluju na meštane da je vakcinacija jedini pravi način imunizacije.

 Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020