Vesti
Društvo

Gračanica: U seču badnjaka i po kiši

Pored vina, petardi i dobrog raspoloženja, ovogodišnju seču badnjaka u okolini Gračanice obeležila je i kiša.
Gračanica: U seču badnjaka i po kiši
Seča badnjaka (Foto Kim)

Za one koji su jutros krenuli u seču badnjaka, pored volje da se ovo sveto drvo donese u domaćinstvo bile su neophodne kape i kabanice.

Ipak, kiša nije uticala na to da Srbi sa centralnog Kosova organizovano ili pojedinačno krenu u seču badnjaka koja se tradicionalno, svake godine na Badnji dan obavlja u šumarcima pored Gračaničkog jezera.

Dok se sveto hrastovo drvo seče i obavljaju rituali, piju se vino i rakija i nazdravlja sutrašnjem prazniku.

„Došli smo oko sedam sati, poranili smo. Božić nam je najbolji i najlepši praznik, najviše volimo ovaj dan“, kaže Miloš Sekulić iz Gračanice.

Jovica Mitrović iz Lepine već 15 godina na ovom mestu seče badnjak i tako, sa svojom porodicom spremno dočekuje sutrašnji prazik.

„Od 2000. godine dolazim ovde za badnjak zajedno sa decom i porodicom da proslavimo Badnje jutro i Badnji dan i da sutra dočekamo naš najveći hrišćanski praznik Božić“, kaže Mitrović.

I pored upozorenja policije da bacanje pirotehničkih sredstava nije dozvoljeno posle 2. januara, petarde su bile neizbežne. Policajci koji su obezbeđivali seču Badnjaka nisu reagovali.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020