Vesti
Društvo

Gračanica: Tradicionalizam i patrijarhat kao povod za akcije na Dan žena

Ni ovog 8. marta nije moguće konstatovati veliki pomak u ostvarivanju pune ravnopravnosti i emancipacije žena na Kosovu. Tradicionalizam i patrijarhat još uvek presudno utiču na položaj žena, saglasne su članice nevladinih organizacija koje se na Kosovu bave ženskim pravima. Međutim, da malih unapređenja na centralnom Kosovu ipak ima svedoče današnji humanitarni bazar „Žena za ženu“ i večerašnja dodela priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022“.
Gračanica: Tradicionalizam i patrijarhat kao povod za akcije na Dan žena
Humanitarni bazar u Gračanici (Foto Kim)

„O ženama se tradicionalno lepo priča”

„Žene nigde u svetu nisu dostigle punu ravnopravnost i emancipaciju, čak ni u razvijenim zemljama. Sa mentalitetom kakav je naš, ta neravnopravnost je na mnogo većem nivou“, kazala je za RTV Kim Tijana Simić Lavali iz NVO Žensko pravo iz Kosovske Mitrovice.

Ona je istakla da nezaposlenih žena u srpskoj zajednici ima oko osam odsto. Sa druge strane, samo četiri odsto dama ima nekretninu na svoje ime, a još manji broj njih je ekonomski nezavisan.

„Kosovo je duboko ukorenjeno u patrijarhatu, to pokazuju istraživanja koja su rađena, a vidi se i po nasilju nad ženama koje je jako zastupljeno. Istraživanja pokazuje da je 70 odsto žena doživelo neki vid nasilja, što je povezano sa patrijarhatom. Činjenica je da samo četiri odsto žena ima nekretnine na svoje ime, a nasledstvo im je zakonom zagarantovano. Žene se odriču u korist braće, ukoliko to ne učine, nailaze na osudu porodice i društva“, zaključila je Simićeva.

Direktorka Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordana Đorić je ukazala da se „kod nas o ženama lepo priča“ i dodala:

„Žene se uključe kada treba da ispune neke kvote po zakonu. Međutim, kada treba da se pruži šansa sposobnim ženama da budu na rukovodećim mestima, one ne mogu da dođu do izražaja“, rekla je ona.

Nezaposlenost i prednost jačeg pola prilikom zapošljavanja samo su neki problemi dama. Po mišljenju Đorićeve, još uvek ima žena koje se vrlo rano u životu suočavaju sa rodnim predrasudama.

“Jako me pogađa kada u nekim porodicama imaju vrlo inteligentnu žensku decu, dobre učenice, a zbog nedostatka sredstava (roditelji) ipak daju prednost obrazovanju muških potomaka. Ovde bi svakako trebalo da se uključi društvo i pomogne mladim ženama da se obrazuju. Društvo ne reaguje“, ocenila je ona.

„Treba se boriti stalno sa ovim, a ne samo na 8. mart. Videli smo na primeru Marije Novaković koliko je teško jednoj povratnici. Udruženim snagama nateraćemo kosovske institucije, međunarone organizacije, naše političare da rade svoj posao. Tako će ženama biti lakše da dođu do izražaja“, zaključila je Gordana Đorić.

Gračanica: Bazar „Žena za ženu“, večeras dodela nagrada najuspešnijim damama

Turistička organizacija Gračanice (TOG) je na platou ispred zgrade Opštine Gračanica povodom povodom Međunarodnog dana žena organizovala Humanitarni bazar „Žena za ženu“.

„Cilj današnje manifestacije je da ženi u opštini Gračanica kojoj je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija doprinesemo u njenom finansijskom osnaživanju. Danas je sa nama dama koja će humanitarne prihode sa ovog bazara i dobiti, Milena Slavić iz Lepine“, kazala je direktorka TOG Sandra Đokić.

Ona je naglasila da je Milena majka tri devojčice, od 6, 8 i 12 godina. Porodica Slavić živi od prihoda Mileninog supruga koji je upošljen kao pomoćni radnik u lokalnoj obrazovnoj ustanovi.

“Htela bih da se zahvalim svim ženskim udruženjima koje su danas sa nama, posebno Udruženju poslovnih žena ‘Avenija’, NVO Putevima sunca, kao i pojedinkama koje su dale svoj doprinos i izložile svoje proizvode na ovom bazaru. Sve ono što je danas pripremljeno i izloženo na štandovima biće plaćeno onoliko koliko svako od prolaznika smatra da je potrebno“, rekla je Đokićeva.

Direktorka NVO Putevima Sunca Snežana Mihajlović je za RTV Kim rekla kako namerava da se ubuduće više bavi zaštitom ženskih prava i afirmacijom lepšeg pola.

„Prihvatili smo poziv Opštine Gračanica i pridružili smo se humanitarnoj akciji ’Žena za ženu’. Smatramo da su žene ugrožene uvek i svuda, a posebno kada se radi o našoj zajednici. Želimo da pomognemo ovim činom, pozvali smo sve roditelje i decu da izađu i podrže ovu akciju, kazala je ona.

Humanitarni bazar je obišla predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić koja će večeras u Domu kulture „Gračanica“ učestvovati u dodeli priznanja „Cvet uspeha za ženu 2022“.

Nagrade i priznanja biće uručene ženama koje su radom i inovativnošću dale izuzetan doprinos u oblastima politike, preduzetništva, prava, socijalne i zdravstvene zaštite, javnog informisanja, informaciono-komunikacione tehnologije, kulture, nauke i tehnološkog razvoja, sporta, obrazovanja i vaspitanja, civilnog društva i bezbednosti.

 Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022