Vesti
Društvo

Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.
Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola
Taksi služba

Taksi firmi „Šoferi im“, koja u Gračanici ima svoju podjedinicu, Opština Gračanica je najpre izdala licencu, da bi je nakon pet meseci poništila. Na osnovu žalbe konkurentske firme „Maksi taksi“ koja takođe posluje u Gračanici, lokalna samouprava je oformila komisiju, a zatim i izdala rešenje o zabrani rada firmi „Šoferi im“. U obrazloženju stoji da navedena firma ne ispunjava uslove, odnosno, da mora imati „sedište preduzeća na teritoriji opštine Gračanica“.

Menadžer firme „Šoferi im“ Bujar Bajčinca tvrdi da u svemu tome ima mnogo nelogičnosti.

„Problem je u tome što je Opština Gračanica 29. avgusta donela odluku o poništenju naše licence. U odluci se navodi da je konkurentska firma „Maksi taksi“ podnela žalbu Opštini Gračanica. Oni su žalbu podneli 22. avgusta, a odluka je doneta 29. avgusta. U odluci stoji da je licenca poništena zato što mi nemamo sedište u opštini Gračanica, već imamo samo podjedinicu“, objašnjava Bajčinca.

On navodi da to nije bio problem 22. maja kada su licencu dobili, iako u Gračanici nemaju sedište već samo podjedinicu.

„Opština Gračanica je (u odluci o suspenziji dozvole) navodila neke članove statuta koji nemaju veze sa taksi firmom“, tvrdi Bajčinca i dodaje da dokument nema pečat, pa ga samim tim on smatra nevalidnim.

„Ja sam pročitao Statut Opštine Gračanice, ovi članovi koji su navedeni u odluci nemaju veze sa taksi firmom. Ako se tražilo sedište firme u Gračanici, zašto mi je Opština Gračanica prethodno dozvolila licencu za podjedinicu i kako smo skoro sedam meseci mogli da radimo“, pita se Bajčinca.

Sa druge strane, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije Opštine Gračanica Nebojša Milovanović kaže da je sve urađeno po zakonu.

„Pre par meseci je razmatrana odluka o dodeli radne dozvole, licence, za obavljanje taksi delatnosti na teritoriji opštine Gračanica. U međuvremenu je došlo do promene Zakona o drumskom saobraćaju i izglasan je novi pravilnik za taksi operatere na teritorjii opštine“, kazao je Milovanović za RTV Kim.

Milovanović dodaje da je firmi „Šoferi im“, nakon žalbi drugih taksi operatera na rad te firme, „licenca suspendovana odlukom komisije“.

„Ljudi su došli do saznanja da on nema registrovanu poslovnu jedinicu na teritoriji opštine Gračanica, već samo podjedinicu. Po tadašnjem, starom pravilniku Opštine Gračanica, po kojem smo se mi vodili, jasno stoji da treba da bude sedište firme na teritoriji opštine Gračanica i tada je tumačenje zakona bilo da je to isto. Međutim, kada je komisija nakon žalbi pojedinih operatera zasedala, došla je do odluke da je to protiv zakona. Na osnovu preporuke komisije smo mi doneli odluku da se ta dozvola suspenduje i dali njima rok za žalbu od 8 dana, koliko je propisano zakonom. Mi smo žalbu primili i Komsija za žalbe Opštine Gračanica će je razmatrati u narednih par dana“, objašnjava Milovanović.

U Pravilniku o taksama za obavljanje delatnosti taksi prevoza putnika u koji je ekipa RTV Kim imala uvid, jasno se navodi da po članu 8.1.d. preduzeće mora imati sedište na teritoriji opštine Gračanica.Ostale vesti

Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020
“Žene širom sveta da se ujedine”
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ujedno počinje i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Direktorka NVO „Žensko pravo“ Ružica Simić je za RTV Kim kazala da je cilj ove akcije da se “žene oraginuzuju, budu složne i da pomažu jedna drugoj”.
  • 25.11.2020