Vesti
Društvo

Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.
Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola
Taksi služba

Taksi firmi „Šoferi im“, koja u Gračanici ima svoju podjedinicu, Opština Gračanica je najpre izdala licencu, da bi je nakon pet meseci poništila. Na osnovu žalbe konkurentske firme „Maksi taksi“ koja takođe posluje u Gračanici, lokalna samouprava je oformila komisiju, a zatim i izdala rešenje o zabrani rada firmi „Šoferi im“. U obrazloženju stoji da navedena firma ne ispunjava uslove, odnosno, da mora imati „sedište preduzeća na teritoriji opštine Gračanica“.

Menadžer firme „Šoferi im“ Bujar Bajčinca tvrdi da u svemu tome ima mnogo nelogičnosti.

„Problem je u tome što je Opština Gračanica 29. avgusta donela odluku o poništenju naše licence. U odluci se navodi da je konkurentska firma „Maksi taksi“ podnela žalbu Opštini Gračanica. Oni su žalbu podneli 22. avgusta, a odluka je doneta 29. avgusta. U odluci stoji da je licenca poništena zato što mi nemamo sedište u opštini Gračanica, već imamo samo podjedinicu“, objašnjava Bajčinca.

On navodi da to nije bio problem 22. maja kada su licencu dobili, iako u Gračanici nemaju sedište već samo podjedinicu.

„Opština Gračanica je (u odluci o suspenziji dozvole) navodila neke članove statuta koji nemaju veze sa taksi firmom“, tvrdi Bajčinca i dodaje da dokument nema pečat, pa ga samim tim on smatra nevalidnim.

„Ja sam pročitao Statut Opštine Gračanice, ovi članovi koji su navedeni u odluci nemaju veze sa taksi firmom. Ako se tražilo sedište firme u Gračanici, zašto mi je Opština Gračanica prethodno dozvolila licencu za podjedinicu i kako smo skoro sedam meseci mogli da radimo“, pita se Bajčinca.

Sa druge strane, direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije Opštine Gračanica Nebojša Milovanović kaže da je sve urađeno po zakonu.

„Pre par meseci je razmatrana odluka o dodeli radne dozvole, licence, za obavljanje taksi delatnosti na teritoriji opštine Gračanica. U međuvremenu je došlo do promene Zakona o drumskom saobraćaju i izglasan je novi pravilnik za taksi operatere na teritorjii opštine“, kazao je Milovanović za RTV Kim.

Milovanović dodaje da je firmi „Šoferi im“, nakon žalbi drugih taksi operatera na rad te firme, „licenca suspendovana odlukom komisije“.

„Ljudi su došli do saznanja da on nema registrovanu poslovnu jedinicu na teritoriji opštine Gračanica, već samo podjedinicu. Po tadašnjem, starom pravilniku Opštine Gračanica, po kojem smo se mi vodili, jasno stoji da treba da bude sedište firme na teritoriji opštine Gračanica i tada je tumačenje zakona bilo da je to isto. Međutim, kada je komisija nakon žalbi pojedinih operatera zasedala, došla je do odluke da je to protiv zakona. Na osnovu preporuke komisije smo mi doneli odluku da se ta dozvola suspenduje i dali njima rok za žalbu od 8 dana, koliko je propisano zakonom. Mi smo žalbu primili i Komsija za žalbe Opštine Gračanica će je razmatrati u narednih par dana“, objašnjava Milovanović.

U Pravilniku o taksama za obavljanje delatnosti taksi prevoza putnika u koji je ekipa RTV Kim imala uvid, jasno se navodi da po članu 8.1.d. preduzeće mora imati sedište na teritoriji opštine Gračanica.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020