Vesti
Društvo

Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine
Svečana akademija povodom Dana opštine (Foto Kim)

Svečana akademija počela je izvođenjem numere „Preleteše ptice lastavice“ u interpretaciji Tamare Kapetanović, a uz klavirsku pratnju profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Nemanje Đorđevića.

Prisutnima se potom obratio sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Saša Mitrović ističući da je „svima potrebno da, slušajući reč i volju Božju, budemo nesebični i bratoljubivi, a nikako samoljubivi“.

„Danas je početak spasenja roda ljudskoga, jer se rodila na čudesan način ona koja nas je udostojila svojim rođenjem sina Božjega Gospoda Isusa Hrista i spasitelja roda ljudskoga. I danas pred prestolom svog sina posreduje, za sve ljude na zemlji i za sve koji se njoj obraćaju molitvama, koji je prizivaju u nevoljama i traže njenu pomoć. Rod ljudski, znajući značaj rođenja Svete Bogorodice, na razne načine je uzveličao, sagradivši joj najlepše hramove u njeno ime u i njenu čast“, podsetio je otac Saša u besedi.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović u svom govoru je podsetio na dosadašnje uspehe i dodao da će Opština nastaviti sa planiranim razvojnim aktivnostima.

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci. O našem proteklom radu i o planovima za budućnost nećemo posebno govoriti jer smatramo da se ono što smo uradili i te kako vidi“, naveo je Popović.

U okviru Svečane akademije je prikazan dokumentarni film o najvažnijim postignućima Opštine Gračanica između dva praznika.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Eparhije raško-prizrenske, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Slađana Marković Stojanović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dušan Kićović, narodni poslanik u Skupštini Srbije Milan Savić, direktori opštinskih odeljenja i odbrnici SO Gračanica.Ostale vesti

Hoti: Vlada udvostručuje socijalnu pomoć
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će više od 24.000 porodica dobiti dvostruku socijalnu pomoć za oktobar, novembar i decembar. 
  • 31.10.2020
Gujon: Uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim sredinama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija ’’Solidarnost za Kosovo’’, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, piše Tanjug.

  • 30.10.2020
Više od hiljadu osoba kanžnjeno zbog nepoštovanja epidemioloških mera
Kosovska policija nastavlja da kažnjava osobe koje ne poštuju antikovid mere, pa je tako u poslednja 24 sata kažnjeno 1.072 ljudi koji nisu poštovali Zakon o borbi protiv pandemije, prenosi Ljajmi.
  • 28.10.2020
Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020
Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020